Читај ми!

„Паметне“ патике вас воде до одредишта

Јунакиња филма „Чаробњак из Оза“ Дороти треба само да лупи својим црвеним ципелицама па да се врати својој кући у Канзасу, а од септембра ће слично бити могуће и у стварном свету. Наиме, једна индијска фирма обећава да ће то урадити са новим, „паметним“ патикама, опремљеним GPS-ом, који ће уз помоћ вибрације носиоцу давати упутство куда треба да иде.

Црвене патике које ће рачунати број корака, удаљеност и број калорија, под називом "lechal", што на језику хинду значи „поведи ме са собом“, наћи ће се у продаји од следећег месеца, преноси АФП.

Патике ће уз помоћ блутута бити повезане са паметним телефоном и уз помоћ „Гугл мапса“ слати сигнал и усмеравати човека да треба да иде лево или десно.

Ове патике су смислили инжењери – тридесетогодишњи Криспијан Лоренс и двадесетосмогодишња Анирут Шарма, који су своју фирму основали у малом стану 2011. године, а уз подршку инвеститора сада имају 50 запослених.

„Добили смо идеју и схватили да би то помогло слабовидим људима“, рекао је Лоренс и додао да су их и сами пробали, а онда је помислио: „Чекај мало, па и ја бих волео ово да имам.“

Лоренс објашњава да те патике пружају осећај слободе, јер више нема потребе гледати у телефон и пратити мапу.

„Замислите да вас неко држи за раме и усмерава, ваше тело природно реагује и скреће лево или десно, а то је начин на који функционишу патике 'lechal'“, каже он.

„Паметне“ патике се већ налазе на тржишту и помажу људима који пате од деменције и деци чији родитељи желе да знају где се она налазе, али Лоренс и Шарма верују да ће то бити прве патике које ће бити намењене свима и да ће се фокусирати и на дизајн, а не само на функционалност.

Они кажу да до сада већ имају 25.000 поруџбина за патике чија се цена креће од 100 до 150 долара. До сада су их продавали путем препорука и преко сајта, а у преговорима су са компанијама из Индије и САД, пише АФП.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се