Читај ми!

Пуњење мобилних телефона на звук

Научници са Универзитета Квин Мери у Лондону су, сарађујући са „Нокијом“, развили прототип наногенератора који из служи за пуњење мобилних телефона помоћу свакодневне буке. Тако ће батерије мобилних телефона у блиској будућности моћи да се пуне помоћу буке у саобраћају, музике или говора.

Прототип уређаја користи особине цинковог оксида да би претворио звучне вибрације у електрицитет.

Ради се о материјалу који помоћу вибрација услед скупљања и ширења може да ствара напон, пошто претвара енергију из покрета у електричну енергију.

Научници су почели са прскањем течног цинковог оксида на пластични лист, који су након тога потопили у мешавину хемикалија и загрејали на 90 степени Целзијуса. То је условило трансформацију цинковог оксида у нанородове.

Како би сакупљали створени напон, новостворени лист нанородова стављен је између две контактне плоче за спровођење електричне енергије.

Иако се ови контакти традиционално праве од злата, научници су успели да постигну велику ефикасност користећи обичну алуминијумску фолију.

Коначан производ је уређај величине „Нокиа Лумија 925“ који је стању генерише пет волти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво