Читај ми!

ТАГ-ови за брже и лакше путовање

Већ неколико година на нашим наплатним рампама постоји систем наплате путарине путем такозваних ТАГ-ова, тачније електронских уређаја који без задржавања омогућују возачу да плати путарину и пређе наплатну рампу.

Популаризацији ТАГ уређаја није придавано много значаја, а највећи корисници су биле домаће превозничке фирме. Међутим, због велике гужве, нарочито у туристичкој сезони, Министартсво за саобраћај покренуло је инцијативу да се ТАГ-ови продају и допуњују на бензинским пумпама и тако омогуће транзитним туристима да без чекања пролазе на наплатним рампама.

Први је реаговао НИС који је на Коридору 10, близу уласка и изласка из земље, одвојио 10 пумпи где ће моћи да се набави или допуни уређај. Овакав вид плаћања путарине требало би да буде доминантан, кажу у Министарству и додају да ће се промоција наставити.

Саша Стојановић, помоћник министра саобраћаја, истакао је да је функција тих уређаја да смање гужву на наплатним рампама, које иначе имају ограничене капацитете, поготово у шпицевима када је летња сезона, да смање чекање и повећају финансијски ефекат од наплате путарине.

У НИС-у кажу да ће се број продајних места повећавати.

„НИС поседује највећу мрежу пумпи у Србији. За сада ће на 10 бензинских пумпи у Србији ТАГ-ови моћи да се набаве, то јест омогућили смо нашим возачима да путују лакше и брже“, рекла је Надежда Коробеиникова из НИС-а.

Представници „Путева Србије“ кажу да предузеће има око 30.000 ТАГ уређаја на располагању које могу понудити продајној мрежи.

Најављују и нови систем наплате путарине такође путем ТАГ-ова - „постпејд“ за домаће и стране превознике који ће тек на крају месеца плаћати путарину.

„Систем је да фирме потписују уговор са нама на дужи временски рок. Затим нам издају менице којим гарантују да ће платити путарину, возила праве километре, то се бележи, на крају се све срачуна и испостави фактура наплатива за седам дана и нигде нема чекања“, објаснио је Дарко Савић из „Путева Србије“.

Број пролазних места на којима ће моћи да се користе ТАГ-ови биће удвостручен, најавили су у том јавном предузећу.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара