Читај ми!

Ледена шака у врућем леду!

Aко сте се икада питали какво чудо се догађа у грејачима за шаке или бебеће стомаке – оним малим танким jaстучићима са „новчићем“ који се загреју када их савијете – овај занимљиви снимак „храброг“ канадског научника даће вам одговор.

Научник са Универзитета у Торонту, у Канади, снимио је тренутак када је гурнуо руку у велику теглу са „врућим ледом“ – растопљеним натријум-ацетатом, пише Дејли мејл.

То је изазвало атрактивну кристализацију око његових прстију – за пар секунди нахватао се дебео слој леда!

Међутим, њему ниједног тренутка није било хладно на руци, већ топло, како и сам описује, „као у топлој купки“!

На крају је шака завршила у блоку „леда“, али се врло лако ослободио јер су кристали још увек мекани, „попут сладоледа“.

Објашњавајући овај процес на Јутјубу, научник који се ипак није представио на каналу NurdRage, рекао је следеће: „Ово се дешава јер супстанца у тегли није лед, као онај што се ствара од воде, већ друга звана натријум-ацетат трихидрат“.

„Нормалан, чврсти натријум-ацетат је истопљен у течни који је затим охлађен испод тачке свог топљења. У том стању, додавање нуклеатора, као што су кристали на мојој руци, изазива моменталну кристализацију натријум-ацетата.“

Иначе, „врући лед“ се креира уз помоћ натријум-ацетата, што је со добијена реакцијом између натријум-бикарбоната или соде бикарбоне, и сирћетне киселине, односно сирћета.

Током реакције, натријум-ацетат се „замрзава“ попут леда, зато што хладни раствор из течног прелази у чврсто стање.

Овај процес је егзотермичан, што значи да је чврста структура топла при додиру.

И, као што рекосмо на почетку, користи се код jастучастих грејача шака, где се ова реакција изазива притиском на метално „дугменце“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво