Читај ми!

Минијатурни електрични ауто

У Сао Паулу је представљено ново, минијатурно, електрично возило на соларни погон. Циљ је да се олакша кретање кроз хаотични саобраћај тог града и смање проблеми са паркирањем. У Сао Паулу живи око 12 милиона становника, а у ширем подручју чак 21 милион.

Бразилски механичар Кајо Штрумело, прво мини-возило направио је сам у својој гаражи, пре три године. Сада је представио друго, које се креће на енергију Сунца.

Помогли су му 20-годишње професионално искуство у сфери ауто-каросерије и механике и страст за прављењем различитих аутомобилских форми.

Све је сам осмислио. Шасија тог возила је од фибергласа, а цео аутомобил је склопио за само 15 дана. Назвао га је Нанико, што на португалском значи веома мало. Штрумело снажно верује у предности свог проналаска.

„Има возила која користе литар горива на четири километра, а моје пређе чак 35 километара са истом количином горива. Предност је и што могу да га паркирам свуда где има празног простора“, објашњава Кајо Штрумело.

Према речима творца овог мини-аутомобила, инспирисали су га мањи аутомобили прављени у Енглеској и Европи после Другог светског рата, када је због ратних разарања било доступно мало материјала.

Помоћ у подухвату имао је од свог суседа, по професији истраживача у сфери иновативних технологија, којем се свидео први Штрумелов прототип аутомобила.

Њих двојица се надају да ће Нанико бити прво бразилско електрично возило које ће се масовно производити. Дизајнер Штрумело и његов партнер представиће га у септембру, на једном локалном сајму аутомобила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво