Читај ми!

Решење енергетских потреба Земље – на Месецу!

Хелијума 3, изотопа који се на Земљи не може наћи, на Месецу има у изобиљу. Оно што је код њега важно јесте да би могао да се користи у фузионим електранама, а врло мале количине ослобађају велику количину енергије. Кинези сада предлажу да експлоатација почне што пре, јер би енергетске потребе Земље биле решене у наредних 10.000 година.

Прашина коју су амерички астронаути донели са Месеца садржала је приличне количине титанијума, платине и других вредних минерала. Али Земљин сателит такође је богат још једном супстанцом која може да потпуно промени живот на нашој планети – хелијумом 3.

Кинески професор Оујанг Цијуен, главни научник при кинеском лунарном истраживачком програму, каже да је Месец толико богат хелијумом 3 да би његовом експлоатацијом могле да се подмире енергетске потребе Земље за наредних 10.000 година.

Научници тврде да хелијум 3 може да се користи у фузионим електранама. Није радиоактиван, а врло мале количине ослобађају велику енергију.

Примера ради, само 40 тона тог изотопа потпуно би задовољило годишње потребе САД.

Хелијум 3 је толико редак на Земљи зато што му наша атмосфера и магнетно поље не дозвољавају да доспе на површину.

Месец пак нема такав проблем јер на њему не постоје никакве препреке које спречавају таложење тог изотопа.

Фабрицио Бозато, кандидат за доктора на Универзитету „Тамкан“ на Тајвану, недавно је завршио студију у којој је закључио да се хелијум 3 може добити загревањем узорка површинског слоја Месеца на 600 степени Целзијуса.

Процењује се да би вредност једне тоне хелијума 3 била око три милијарде долара, што би умногоме економски оправдало покушаје и евентуалну експлоатацију.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво