Читај ми!

Са новим погоном до Марса за пар недеља

Наса стално тестира нове типове погона, али резултати најновијег експеримента могли би да буду најважнији досад. Нови погон омогућава потисак помоћу микроталаса, а уколико се усаврши, могао би људе на Марс да превози за неколико недеља, а до најближе звезде Проксима Кентаури за 30 година.

На конференцији у Кливленду, научници из "Eagleworks Laboratories" (у склопу Насе) представили су извештај у којем се наводи да су постигли малу количину потиска из контејнера у ком се нису налазила никаква традиционална горива, већ микроталаси који су се одбијали унутар њега.

Уколико би научници могли да понове успех на већем моделу и да цео поступак учине поузданим, то би довело до развоја изузетно лаганог и невероватно брзог свемирског погона, који би људе на Марс превозио у року од неколико недеља.

Можда још импресивније звучи да би до најближе звезде, Проксима Кентаури, човек стигао за 30 година, док се са садашњим погоном рачуна да би било потребно десетине хиљада година.

Тип контејнера који је Наса тестирала базиран је на моделу новог мотора који не користи течна горива нити нуклеарне реакторе.

"Cannae" погон, како су га назвали, користи микроталасе који се одбијају од зидова специјално дизајнираног контејнера чиме се ствара разлика у притиску електромагнетног зрачења. Изједначавање притиска условљава стварање потиска.

Кинески и аргентински научници већ су показали да сличан тип погона, који ипак користи мале количине традиционалног горива, на малим моделима и само у посебним условима може да функционише.

Чињеница да је "Cannae" погон произвео било какав потисак без коришћења било каквог извора горива, пркоси традиционалним законима физике.

Још импресивније је то што је Насин тим направио два "Cannae" погона, укључујући један који су намерно конструисали да не проради, а он је савршено функционисао.

„Потисак је забележен код оба погона, упркос томе што је један од њих конструисан да не произведе потисак. То значи да погон производи силу која не може да се повеже са класичним електромагнетним феноменом“, написали су научници.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво