Колибри (за сад) бољи од дрона!

Најмања птица на свету, колибри, најбољи је летач у месту, далеко бољи од дрона "PD-100 Black Hornet Nano", иако је та летелица право технолошко чудо.

Група истраживача са Универзитета „Стенфорд“ је упоредила лет колибрија са летом "PD-100 Black Hornet Nano", малог дрона који је у Норвешкој развила компанија "Prox Dynamics" по цени од 30.000 до 35.000 долара комад, а који британска војска однедавно користи у Авганистану.

Стручњаци су посматрали стационарни лет, тј. способност птице, односно летелице да остане готово непомична у ваздуху.

Малени колибри користи ову карактеристику, коју постиже брзим батом крила (између 12 и 80 у секунди, у зависности од врсте) да би допро до нектара којим се храни.

Према писању италијанског листа Коријере дела сера, експерименти су показали да је дрон, који је тежак свега 16 грама (са све камерама), има распон елисе 12 цм, а лет му може трајати максимално 25 минута, исто толико ефикасан у лебдењу у месту као и просечни колибри.

Међутим, најбољи међу колибрима су 20 одсто ефикаснији од свог технолошког ривала.

Студија је објављена у часопису Interface британског Краљевског друштва.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво