Читај ми!

Јапан: Ера паметних телефона и глупог ходања

Паметни мобилни телефони су изнедрили и један феномен – „ход са паметним телефоном“! Та посебна врста споријег „зомби“ кретања са видним пољем смањеним на само пет одсто би могла у блиској будућности да доведе и до 400 судара међу људима само на токијској раскрсници Шибуја... И то по једном преласку!

Јапан је доста касно прихватио паметне телефоне, али када је то учинио, учинио је хипербрзо – више од половине популације сада поседује по један апарат.

Међутим, Токио је огроман град, густо насељен, и постоје разни ризици везани за мобилне телефоне, пише Алекс Маршал, дописник Би-Би-Сија из главног града Земље излазећег сунца.

А један је невероватан али истинит.

Локалне власти су биле принуђене да издају упозорења која се односе на ризик од масовног сударања пешака који куцају или читају поруке или прате разне интернет садржаје на фреквентним пешачким прелазима.

То је разлог због којег је у пет сати ујутру (!) Маршал „заузео бусију“ у кафићу који гледа на раскрсницу Шибуја, једну од најфреквентнијих на свету.

То је место на којем се на свака два минута више хиљада елегантних пословних људи и тренди тинејџера „сакупи“ на осам места, спремни да пређу улицу.

Све то изгледа тако као да нема шансе да се не сударе, јер реч је о „мору“ људи!

Али, они праве „слалом“ и вешто се извијају и увијају једни око других – на стотине „плесачких пируета“ у истом тренутку – и безбедно стижу до друге стране.

„Призор који улива страхопоштовање, толико да понекад тера људе – укључујући и мене – да кажем прилично отрцане ствари о томе како је то савршен симбол јапанског друштва: много појединаца који делују заједно за опште добро“, пише Маршал.

„Но, то није разлог због којег сам овде, већ се надам да ћу видети људе који се сударају.“

„Желим да видим бизнисмене који налећу једни на друге, њихове кишобране како лете унаоколо, ученице у уредним униформама како саплићу старије госпође...“

„А зашто ћу то можда видети данас а нисам могао пре годину дана? Одговор је једноставан – паметни телефони“, објашњава дописник Би-Би-Сија.

Они су хит у Јапану. Године 2012, само четвртина Јапанаца их је користила, док је већина била савршено срећна обичним мобилним телефонима.

Међутим, људи су схватили да су паметни телефони сувише корисни да би их игнорисали, посебно што их могу користити за читање новина и манга стрипова.

Зато данас више од половине поседује по један овакав апарат, а тај број рапидно расте.

Уз тај број „израстао“ и један феномен – „ход са паметним телефоном“!

То је корак који се хвата само када „бленете“ у екран паметног телефона – глава надоле, рамена скупљена, попут зомбија који траже плен међу људима.

Истраживачи су утврдили да људи не само што ходају спорије када су „на паметним телефонима“, већ им се и видно поље смањује на пет одсто у односу на оно колико би требало у том тренутку да буде!

Зато су се власти и забринуле за стање на Шибуји. Недавно је јапански гигант мобилне телефоније "NTT Docomo" објавио симулацију где приказује шта би могло да се деси на овој раскрсници када би сви прелазили улицу практикујући „ход са паметним телефоном“.

Сваки пут би дошло до 400 судара и само око 36 одсто људи би прешло улицу, наводи се.

А то би, неминовно, довело до краја јапанског друштва какво познајемо.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара