Квар рачунара одлаже слање залиха на МСС?

Шесточлана посада Међународне свемирске станице највероватније ће сама морати да реши проблем са поквареним рачунаром који се налази изван станице, што ће можда одложити слање залиха које већ касни.

Због проблема са рачунаром на Међународној свемирској станици (МСС) астронаути ће можда морати да изађу у свемир, што би могло да одложи и планирано лансирање ракета „Фалкон 9“ са капсулом Америчке свемирске агенције (Нaса) са залихама.

Наса је синоћ саопштила да рачунар који се налази изван станице не одговара на команде, али су подвукли да централни компјутер и даље ради и да шесточлана екипа у МСС није у опасности.

Међутим, како се наводи, компјутер за подршку (бекап) контролише неке функције које ће бити неопходне приликом слања залиха на МСС, планираног за понедељак.

Мисија „Спејс Икс“ (SpaceX) већ касни око месец дана због проблема на Земљи у вези са лансирањем.

Сада се утврђује да ли проблем са компјутером на МСС може да се отклони или ће бити потребно да машина буде замењена. Уколико рачунар буде морао да се мења, астронаути ће то обавити сами, изласком у свемир.

Астронаути уз помоћ роботичке руке капсулу са залихама са Земље треба да припоје МСС-у.

На МСС тренутно бораве два Американца, један Јапанац и троје Руса.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара