Читај ми!

Сви могу да направе Насину свемирску ракету

НАСА ће за који дан објавити огромну базу података, уз помоћ које ће свако ко је икада сањао о томе да путује у свемир моћи да направи свој превоз. Софтвер за више од 1.000 пројеката обухвата ракете, ровере, симулаторе климе и криогене системе.

Свако ко је икада сањао о томе да путује у свемир, сам може да направи свој превоз, а у томе ће му помоћи Наса, пише Дејли мејл.

У четвртак 10. априла, свемирска агенција ће објавити огромну базу података истичући где може да се пронађе софтвер за више од 1.000 њихових пројеката.

Пројекти укључују ракете, ровере, симулаторе климе и криогене системе. „Прикупили смо огромну количину софтверских пројеката, од дизајнерских алата до система који контролишу роботе“, каже Данијел Локни, извешни директор Програма за трансфер технологије у Наса.

База ће се налазити на сајту technology.nasa.gov.

Сви кодови биће бесплатни, али свако ко жели да им приступи, мораће да има специјално одобрење.

Многи су већ доступни на интернету, али их је тешко пронаћи јер нису окупљени на једном месту.

„Људи ће моћи да састављају своју ракету, а долари не иду само у свемир, они се враћају у виду примене на Земљи“, истиче Локни.

Један од главних циљева базе података је развој технологије, која ће моћи да се преноси у друге секторе. Научници се надају да ће помоћи предузетницима да крену у новом правцу и створе нове концепте.

Нова база података кодова је резултат наређења председника САД Барака Обаме из 2011. године, да федералне агенције убрзају трансфер технологије.

Локни очекује да ће тако јавности бити доступни и многи други пројекти.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара