Читај ми!

Сунце хлади сладолед

Тројица браће из Суботице добро знају како да искористе сунчеву енергију. Патентирали су колица за сладолед која и покрећу и хладе соларне плоче. За сада су атракција на Палићу и у Суботици, а интересовање странаца за њихов изум је велико. Одбили су понуду да производњу преместе у иностранство. Очекују помоћ државе јер им је жеља да направе фабрику и за две године запосле првих 50 радника.

Браћи Грабаревић сладолед није само омиљена посластица већ живот. Јосип је електроинжењер, а његов брат близанац Јовица је прехрамбени техничар, док је њихов старији брат Роберт трговац. До пре четири године тражили су посао, а онда одлучили да га сами започну.

„Хтели смо прво да купимо један бицикл за продају сладоледа међутим на тржишту нисмо нашли ништа одговарајуће и онда смо одлучили да ми то сами направимо“, каже Роберт Грабаревић.

И направили су - необичо возило на три точка за продају сладоледа које ради помоћу енергије сунца. На тенди је пет соларних плоча, оне производе електричну енергију која покреће мотор и сензоре и хлади фрижидер. Аутоматизовани систем ради помоћу четири прекидача.

„За демонстрацију свега тога можемо да вам покажемо да смо енергију чак искористили и за славине имамо текућу воду на њима. Имамо комплетну саобраћајну сигнализацију за безбедно кретање. Имамо електро погоне у точковима“, објашњава Јосип.

Изум је спој модерне технологије и традиције. Ради и радио, и расвета, за ноћ.

Кад нема сунца ово соларно возило може да се креће 40 километара, а фрижидер да леди од 8 до дванаест сати.

Иако је радионица браће Грабаревић мала и скромна у међувремену су изум и усавршили. Патентирали су нови вишенаменски модел за серијску призводњу.

„Има систем и грејања и хлађења. Може да хлади до минус 25, али и да загрева до плус 40 Целзијуса“, истиче Јовица.

Са овом необичном направом јединственом у свету обишли су бројне сајмове иновација. Изум је заштићен и увек је освајао прва места о чему сведоче награде којих је пуна радионица.

„Први прототип је урађен из сопствених средстава. Други, овај усавршени модел, који ће се радити у серијској производњи. За израду тог модела смо употребили средства од освојених награда“, објаснио је Роберт.

За сада је то породични бизнис од кога живе три генерације. Очекују да ускоро склопе и први извозни посао јер имају понуде из Русије, Немачке, Грчке, Ирске, Мађарске и Француске.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара