Читај ми!

НАСА прекида односе са Русијом

Због кризе у Украјини НАСА одлучила да прекине односе са Русијом, изузев у пројекту Међународне космичке станице. Према одлуци Насе, њени службеници, до даљег, не могу да путују у Русију нити да примају госте, забрањено им је и да мејловима комуницирају или држе телеконференције са руским колегама.

Aмеричка агенција за истраживање свемира је одлучила да прекине односе са Русијом због кризе у Украјини, изузев у пројекту Међународне космичке станице.

Одлука је уследила само неколико дана након што је објављено да земаљска дешавања неће утицати на пројекте у свемиру.

Према одлуци Насе, њени службеници, до даљег, не могу да путују у Русију нити да примају госте, јавио је АП.

Њима је такође забрањено да мејловима комуницирају или држе теле - конференције са руским колегама, и то због како је наведено „руских акција у Украјини“, наводи се у допису запосленима.

Од забрана су изузете активности везане за Међународну космичку станицу. НАСА и руска свемирска агенција ће „наставити да заједно раде на одржавању особља и операције на МКС“, пише у Насином саопштењу.

Откако је обуставила свој програм свемирских шатлова, Наса се фокусирала на МКС и платила скоро 71 милион долара за једно место у руском „Сојузу“, ракети којом се астронаути шаљу на МКС.

Руска ракета је прошле седмице одвела три астронаута на МКС, и међу њима је био Американац Стив Свенсон.

Свемирска лабораторија је партнерски пројекат САД, Русије, Европе, Јапана и Канаде. Амерички астронаути се у Русији припремају пре него што одлете на свемирску станицу и ту се не очекују никакве измене у ставу Наса.

Одлука Наса је донета након уверавања да су америчко-руски односи у свемиру добри, упркос тензијама због Украјине.

„За сада, све је нормално у нашим односима са Русима“, рекао је 4. марта представник Наса Чарлс Болден на Насиној телеконференцији.

Наса је тај став поновила и прошле седмице након припајања Крима Русији.

„Не очекујемо да садашња руско-украјинска ситуација има утицај на нашу дугогодишњу свемирску сарадњу са Русијом, која датира уназад неколико деценија“, саопштила је НАСА.

Наса је потврдила да је прекинула већину контаката са Русијом. Најављено је и да ће агенција тражити од Конгреса да се не ослања на Русе за слање америчких астронаута на МКС, већ да настоји да то ради једна приватна америчка компанија од 2017. године, пренео је АП.

Стручњаци кажу да нису изненађени најновијом одлуком Наса, јер су и друге федералне америчке агенције прекинуле контакте са Русима.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара