Читај ми!

Кинези крче пут кроз време

Физичари са Универзитета „Јиао Тонг“ у Шангају предњаче у истраживању телепортације и најављују нове експерименте. Уз помоћ ласера и специјалне оптичке опреме премештају фотоне и све су ближи циљу - разбијању научно-фантастичног мита и остваривању „немогућег“.

Идеја о путовању кроз време представља једну од омиљених људских фасцинација. Научници настављају да истражују телепортацију, а кинески физичари су судећи према досадашњим резултатима најупорнији и најављују нове експерименте.

Откако је човек почео да упознаје и унапређује свет око себе, велики акценат је увек стављан на брзину преноса информација, а самим тим и на рапидност путовања носилаца тих информација, јер су се у прошлости поруке преносиле од једне особе, града или државе до оне друге.

Већ је тада постало јасно колико је битно да порука, односно особа, стигне у догледно време, и да је тако брзина путовања од круцијалног значаја за бржи и просперитетнији развој цивилизације.

Иако телепортација још увек звучи као недосањан сан из научно-фантастичних филмова, можда и није толико далеко колико се чини.

Телепортација је могућа. Али ипак, то се за сада односи искључиво на квантну телепортацију.

Уобичајена дефиниција телепортације је она која каже да је „телепортација тренутни или готово тренутни пренос материје са једне локације на неку другу локацију и то уз помоћ посебних (паранормалних) способности или применом технологије“.

Кинески физичари су пре неколико година успели да телепортују фотоне на удаљеност од 16 метара, а 2012. године су постигли рекорд од око 97 километара од почетне до тачке телепортације.

Физичари са Универзитета Јиао Тонг“ у Шангају поново покушавају да помере предмет с једне до друге тачке, без физичког кретања и постигну нови рекорд.

Према писању магазина Технолоџи ривју (Technology Review), идеја није да се телепортује сам предмет, већ информације које га описују, односно фотони од којих се састоји.

Научници користе ласере и завидну оптичку опрему како би премештали фотоне и све су ближе циљу, којим би остварили досад немогуће.

И премда људи ускоро неће бити телепортовани, ова истраживања значајно могу да убрзају пренос података.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара