Читај ми!

Путин одлучује о судбини свемирске мисије

Сарадња САД и Русије у космосу, упркос тензијама око актуелне ситуације у Украјини, није угрожена. Према наводима стручњака, Наса и „Роскосмос“ постале су узајамно зависне, али наставак сарадње зависи пре свега од одговора руског председника Владимира Путина на америчке санкције због Крима.

Тензије у односима САД и Русије око Украјине се не стишавају, али сарадња две земље у свемиру није угрожена јер су агенције за истраживање свемира две земље - Наса и „Роскосмос“ - током вишегодишње сарадње постале узајамно зависне.

Стручњаци кажу да је мало вероватно да би пораст политичких и економских тензија између старих хладноратовских ривала данас могао да угрози сарадњу у свемиру, јер би то нанело штету обема странама.

НАСА, чије астронауте и данас до Међународне свемирске станице превозе искључиво руски свемирски бродови „Сојуз“, није забринута.

„Не очекујемо да би актуелна руско-украјинска ситуација могла да утиче на нашу дугогодишњу сарадњу са Русијом у свемиру“, рекао је „Насин“ портпарол Алард Бејтел за АФП.

Ипак, наставак сарадње зависи пре свега од одговора руског председника Владимира Путина на америчке санкције због Крима, каже Џон Логсдон из саветодавног одбора Наса.

„Русија увек може да обустави своју мисију, али то би била катастрофа“, објашњава Логсдон и додаје да између Русије и САД постоји узајамна зависност у свемиру што је добар разлог за наставак сарадње.

Док Руси превозе америчке астронауте до Међународне свемирске станице, Американци врше контроле у Тексасу и такође плаћају одржавање станице.

Представници Русије, САД, Канаде, Јапана и Европе већ 13 година бораве у свемирској станици, а њен живот је недавно продужен до 2024. године.

„Уверени смо да ће наше две свемирске агенције наставити да тесно сарађују без обзира на успоне и падове у америчко-руским односима“, навела је Наса у саопштењу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се