Читај ми!

Слaжe Рубикову коцку за трен

Британски инжењери Дејвид Гилдај и Мајк Добсон направили су робота од „лего“ коцки који је сложио Рубикову коцку за 3,253 секунде и тиме се уписао у Гинисову књигу рекорда.

А баш сте мислили да је замак који сте као дете направили од „лего“ коцкица био импресиван. Два инжењера из Велике Британије направила су робота од ових малих пластичних блокова, који је поставио светски рекорд у слагању Рубикове коцке.

Робот, назван „Кјубстормер“, сложио је боје за само 3,253 секунде, што је за 2,3 секунде боље од људског рекорда, који је поставио Холанђанин Матс Валк.

„Кјубстормер“ је састављен из неколико „лего мајндсторм“ сетова и мотора повезаних са „самсунг галакси с4“ паметним телефоном за који су направили специјалну апликацију за анализирање и контролисање робота.

Дејвиду Гилдају и Мајку Добсону било је потребно 18 месеци да направе „Кјубмастера“.

Најтеже је, према њиховим речима, било да се прецизно усклади комуникација између паметног телефона и мотора.

„Дизајнирање софтвера који може да сложи Рубикову коцку није претерано компликовано, али савршено временско усклађивање издавања команди како би се постигла оптимална брзина, а да се у исто време не заглави коцка или сломи робот“, објашњава Гилдај.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара