Читај ми!

Пола радника у САД до 2034. биће роботи?

Научници са Универзитета Оксфорд кажу да би због напредовања технологије у наредних двадесетак година роботи могли да замене људе на чак половини радних места у САД, међу којима су службеници, књиговође, возачи таксија, али и агенти за некретнине.

Вештачка интелигенција и роботи су се одавно придружили људима на радним местима, а научници са Универзитета Оксфорд предвиђају да би однос ускоро могао бити пола-пола, пише Хафингтон пост.

Напредак је донео алате који могу да доносе одлуке сличне људским, као и софистициране роботе који те одлуке могу да спроводе.

Инжењери сада могу да се ослоне на алгоритме који се прилагођавају и уче на прошлим примерима, па се „велика аутоматизација“ очекује у наредне две деценије.

Британски научници наводе да би у наредних двадесетак година роботи могли да замене људе на чак половини радних места у САД, међу којима су службеници, књиговође, возачи таксија, али и агенти за некретнине.

„Овакве транзиције су се дешавале и раније. Сада је само другачије што је технолошки напредак много бржи, па би транзиција могла да утиче на више различитих послова“, каже Карл Бенедикт Фреј, један од аутора студије и истраживач Програма за истраживање утицаја технологије на будућност на Универзитету Оксфорд.

Како се наводи, транзиција је природан наставак ИТ револуције која је већ оставила дубок траг у привреди широм света, како код „физичких“ тако и код „менталних“ послова.

„Компјутери и роботи су преузели задатке који могу бити спецификовани инструкцијама корак по корак, послове који подразумевају рутину и потпуно јасне одговорности. То је елиминисало потребу за многим занимањима из средње класе у само једној генерацији“, наводе научници.

Све јачи рачунари су наишли на нову препреку, а то је што су могли да извршавају само оно што им се јасно нареди и ни корак више.

„То је успело да задржи 'људски ексклузивитет' у бројним занимањима, али све до недавно“, истичу научници.

Фреј је уверен да ће даљи технолошки напредак, пре свега због могућности „машинског учења“ и даљег развоја вештачких интелигенција убрзо донети лако доступан софтвер способан да „научи“ да сам доноси одлуке.

То ће омогућити аутоматизацију још много занимања, а шта ће бити са људима, видеће се.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара