Читај ми!

„Тианхе 2“ најбржи супер рачунар на свету

Нови кинески супер рачунар „Тианхе 2“ користи 3,12 милиона процесорских језгара, а има милион гигабајта радне меморије. Његове карактеристике су импозантне, а способан је за 33,86 петафлопса у секунди, односно 33.860 билиона операција у секунди и скоро је два пута бржи од другог на листи, америчког „Титан“ суперкомпјутера.

Најмногољуднија земља света може поново да се похвали да има најбржи супер рачунар на свету. „Тианхе 2" је скоро два пута бржи од претходног америчког рекордера „Титан" супер рачунара.

„Тианхе 2", што у преводу значи Млечна стаза 2, у себи има невероватних 3,12 милиона процесорских језгара, која користе Ivy Bridge и Xeon Phi чипове, као и милион гигабајта радне меморије.

Функционише на 33,86 петафлопса у секунди, што је еквивалент 33,860 билиона калкулација у секунди. Ова цифра је већ доказана у пракси, а у теорији би могао да „догура" и до 54,9 петафлопса.

Примера ради, други на листи, амерички „Титан" функционише на 17,59 петафлопса, а теоретски би могао да достигне 27,11 петафлопса.

Конструкцијом „Тианхе 2" Кина се поново попела на врх листе 500 најбржих супер рачунара. Претходно је држала водећу позицију од новембра 2010. до јуна 2011. године.

На листи и даље доминирају САД са импресивном бројком од 252 супер рачунара, следи Кина са 66, Јапан са 30, Велика Британија са 29, Француска са 23 и Немачка са 19.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво