Зашто је, после Чарлсовог, и нови портрет принцезе Кејт разљутио Британце

После последњег портрета краља Чарлса, који је поделио британску јавност, сличну судбину доживљава и уметничко виђење принцезе од Велса, које је наручио магазин Тетлер.

Да није препознатљиве хаљине Џени Пекам и тијаре, које је принцеза од Велса носила на првом државном банкету после крунисања краља Чарлса, ретко ко би и помислио да је на слици она.

Овако би се могли сумирати утисци, пре свега бројних пратилаца друштвених мрежа, али и неких уметничких критичара, поводом новог портрета Кејт Мидлтон, који је магазин Тетлер (Тatler), наручио за своју насловницу у јулу.

Израда портрета поверена је Хани Узор, уметници британско-замбијског порекла, која је желела да представи Кејт као достојанствену и снажну жену, пре свега након њене објаве да болује од рака. Сликарка није пред собом имала живи модел, него се ослањала на стотине фотографија и видео снимака принцезе, у настојању да пре свега ослика њен карактер.

Иако ће портрет осванути на насловници часописа за више од месец дана, јавност, додатно осетљива због принцезине болести и дугог одсуства, масовно га је дочекала на нож, а најчешћа замерка је да на њему Кејт уопште не личи на себе.

Директор Гроув галерије, Алекс Бери, за Mail online је појаснио своје виђење слике и упоредио је са портретом краља Чарлса, који је насликао Џонатан Јео и који је такође последњих дана поделио јавност.

Он сматра да, за разлику од карактеристичне јаркоцрвене позадине на Чарлсовом портрету, плава позадина на принцезином даје умирујућу и спокојну атмосферу, што је у супротности с намером уметнице да прикаже њену снагу.

"Очи на слици не успевају да ухвате истинску лепоту и посвећеност принцезе од Велса. Та неусклађеност између спокојног, готово пасивног израза лица на портрету и живахне личности која се види у њеним јавним наступима, умањује укупни утицај дела. Недостаје јој женственост моћи и достојанства које она природно поседује", закључује Бери.

Ово је трећи пут да магазин Тетлер наручује краљевске портрете за своје насловне стране. Претходно су то учинили за краљицу Елизабету и њеног сина, сада краља, Чарлса. 

 

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије