Шпанци у Холандији: краљеви играју фудбал, краљице у модном "клинчу" и једна романтична прича 

Шпански краљ Фелипе, са супругом Летисијом, у тродневној је посети Холандији. Преносимо вам најатрактивније моменте краљевског гламура, али и откривамо шта то додатно повезује две краљевске породице.

Ова седмица за пратиоце краљевске моде права је посластица. Шпански краљ Фелипе са супругом Летисијом у државној је посети Холандији, краљу Вилему-Александеру и краљици Максими, док је велики војвода Анри од Луксембурга са супругом Маријом Терезом истовремено у гостима код белгијског краља Филипа и краљице Матилде.

Са посебном пажњом очекиван је модни и дијамантски "двобој" Максиме и Летисије, дама које спадају у најелегантије припаднице краљевских породица и о чијим се одевним комбинацијама препричава данима.

А двобој је почео раскошно, обе краљице су биле изузетно атрактивне и упечатљиве. 

Максима, као и увек "максимална" у једнобојним тамноцрвеним тоновима. Сукња од сатенске свиле и лепршава блуза Натан бренда и проверени, често виђени шешир у истој нијанси Фабијен Делвињ.

Летисија се држала шпанских креатора и није нимало заостала за Максимом у зеленој хаљини од твида ширих рукава и са авокадо ташном бренда Моисèс Нието, те атрактивним фасцинатор-шеширићем у драп боји куће Балел, чије шешире често носи. Зелено никако није случајан избор, јер је зелена у Шпанији боја подршке монархији.

 

Краљеви су за то време пикали лопту, подржавши хуманитарну организацију која помаже деци са инвалидитетом да се баве спортом и која носи име прослављеног холандског фудбалера Јохана Кројфа.

Кулминација посете увек је свечани државни банкет на крају првог дана, када даме из својих краљевских шкриња извуку најрепрезентативније комаде накита.

Домаћица је изгледала заносно у новој светлоплавој лепршавој хаљини Јана Таминиоа и са раскошном дијамантском Стјуарт тијаром на глави и минђушама краљице Вилхелмине. У последњих пет година, откако је овај комад накита отела од заборава, Стјуарт тијара је краљици Максими постала омиљена. На њеном централном месту је импресивни светлоплави дијамант од 40 карата, који су 1690. купили краљ Вилијам III и његова супруга Мери Стјуарт.

Ни гошћа није имала слабо "противоружје" - бисерно-дијамантску Картије дијадему, коју је носила уз широку индигоплаву сатенску хаљину шпанске марке Second skin co. Педесетједногодишња Летисија је готово цело вече преседела, будући да пати од хроничних болова у стопалима и неурома у десном. Због тога не носи више ни много високе потпетице. 

Банкет је био и веома значајан дан за холандску престолонаследницу, 20-годишњу принцезу Катарину Амалију, која је први пут учествовала на банкету током једне државне посете. И она је имала шта да покаже, такође се определивши за тамноплаву балску хаљину са прозирним плаштом и Пикок сет тијаре и огрлице од рубина у облику пауновог перја.

Холандски краљ и краљица дугују велику захвалност Фелипеу и Летисији, јер су помогли да се Катарина Амалија привремено смести у Мадриду и одатле студира, када су пре две године у Холандији откривене безбедносне претње за престолонаследницу, због чега је из универзитетског смештаја морала да се врати у родитељски дом. Јавност је тек недавно сазнала да је годину дана живела у Мадриду.

Холандски краљевски пар за Шпанију везује и једна романтична прича, будући да је пре тачно 25 година, на априлском сајму у Севиљи, аргентинска банкарка Максима упознала момка који јој се представио као Александер и који је тек касније открио да је холандски престолонаследник. "Заискриле су тад прве варнице, а све остало је историја", рекао је Вилем-Александер на банкету, наздравивши гостима.

 

Другог дана посете, Летисија је већ стала на ноге и заједно са Максимом учествовала у свим обиласцима у сјајној и живахној комбинацији пинк и коралнонаранџасте боје, хаљини и мантилу од вуне и кашмира Каролине Херере. Холандска краљица се овог пута определила за неутралније тонове прљаворозе и костим Клеса Иверсена, једног од својих омиљених креатора.

На крају другог дана, када гости традиционално приреде концерт за домаћине, обе краљице биле су сјајно стилизоване.

Максима је носила већ виђену зелену хаљину кратких рукава Јана Таминиоа, са великом украсном машном на левом рамену. Летисија се одлучила за тегет асиметричну вечерњу хаљину са крупним наборима преко кукова и рамена, холандског дизајнера мароканског порекла Мохамеда Беншелала, чије креације носи и краљица Максима, али и многе холивудске диве. Занимљиво је да је управо Беншелалову креацију за свој стоти рођендан обукла недавно преминула модна икона Ајрис Епфел. Шпанска краљица је уз њу носила дијамантске минђуше које је давних осамдесетих њена свекрва краљица Софија добила од султана Омана.

Државне посете међу монархијама прави су спектакл и не дешавају се тако често, али је заиста велика реткост да се у једној седмици догоде две.

 

 

 

 

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво