Читај ми!

„Значи, то си ти. Стигао си“: Салман Ружди описује тренутак када је избоден ножем

У првом интервјуу од инцидента на књижевној вечери када је избоден, Салан Ружди прича како је нож био „последње што ће моје десно око икада видети“.

„Значи, то си ти. Стигао си“: Салман Ружди описује тренутак када је избоден ножем „Значи, то си ти. Стигао си“: Салман Ружди описује тренутак када је избоден ножем

Салман Ружди је рекао да му је прва помисао када је у августу 2022. видео човека који га је убоо ножем на сцени била: „Значи, то си ти. Стигао си.“

„Осећао сам се као да нешто излази из далеке прошлости и покушава да ме одвуче у прошлост, назад у ту далеку прошлост, да би ме убило“, рекао аутор романа Сатански стихови и Деца поноћи

Ружди је 12. августа 2022. намеравао да одржи говор у Институту у округу Ири, у држави Њујорк, када је мушкарац изјурио на бину и избоо га око 10 пута.

„Седео сам на сцени десно“, навео је Ружди, читајући своје предстојеће мемоаре о нападу, под насловом Нож: медитације после покушаја убиства. „Онда, углом десног ока – последње што ће моје десно око икада видети – спазио сам човека у црном како трчи према мени низ десну страну простора за седење. Црна одећа, црна маска за лице.“

„Признајем, понекад сам замишљао свог убицу како се диже на неком јавном скупу или на неки други начин, и овако долази по мене. Тако да је моја прва помисао када сам видео ову убојиту прилику како јури ка мени била: 'Значи, то си ти. Стигао си.'"

Након напада, Ружди је остао у болници шест недеља. Изгубио је вид на једно око и осећај у појединим прстима.

„Један од хирурга који ми је спасио живот рекао ми је: ’Прво те задесила велика несрећа, а онда си баш имао среће’. Питао сам, 'Који је срећан део?', а он је рекао 'Па, срећан део је што човек који те је напао није имао појма како да убије човека ножем',” испричао је Ружди Андерсону Куперу у емисији 60 минута на Си-Би-Есу, у првом телевизијском интервјуу од напада (који ће бити емитован у целости у недељу 14. априла).

Напад је уследио 33 године након што је тадашњи ирански лидер, ајатолах Хомеини, издао фатву у којој је позвао на Руждијеву смрт након објављивања Сатанских стихова, које су проглашени за богохуљење.

Нападач, Хади Матар, изјаснио се да није крив по оптужбама за покушај убиства другог степена и напад другог степена. Он је задржан у притвору без права да се уз кауцију брани са слободе још од хапшења непосредно након напада.

У јануару је суђење Матару одложено због предстојећих мемоара, који би требало да буду објављени у уторак. Адвокат који заступа Матара тврдио је да су имали право да виде мемоаре и било који повезани материјал пре него што се његовом клијенту суди, јер би то представљало доказ.

У јуну прошле године, Ружди је најавио да ради на мемоарима. Књига коју је објавила издавачка кућа „Пингвин“ има 224 странице, и прва је књига коју је Ружди написао од напада. „Било ми је неопходно да напишем ову књигу: био је то начин да преузмем одговорност за оно што се догодило и да на насиље одговорим уметношћу“, рекао је писац.

Руждијев најновији роман, Град победе (Victory City), објављен је у фебруару 2023. године, али је написан пре напада. Претходно је објавио мемоаре 2012. под називом Џозеф Антон, о времену скривања након објављивања Сатанских стихова.

Ружди је написао 15 романа и многа дела публицистике. Пет пута је био у ужем избору за Букерову награду, а освојио ју је 1981. за роман Деца поноћи. Књига је такође добила награду Booker of Bookers 1994. и Најбоље од Букера 2008. у част 25. и 40. годишњице награде.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво