Читај ми!

Преминуо Луј Госет Млађи, познати амерички филмски и телевизијски глумац

Луј Госет Млађи, први Афроамериканац који је освојио Оскара за најбољег глумца у споредној улози, преминуо је у 87. години.

Преминуо Луј Госет Млађи, познати амерички филмски и телевизијски глумац Преминуо Луј Госет Млађи, познати амерички филмски и телевизијски глумац

Рођени Њујорчанин, Луј Госет Млађи, освојио је Оскара 1982. за улогу наредника Емила Фолија у филму Официр и џентлмен.

Госет је такође освојио Еми 1978. за улогу свирача у револуционарној телевизијској мини серији о ропству, ТВ мреже Еј-Би-Си, Корени.

Глумчеву смрт потврдила је његова породица Би-Би-Сијевом америчком партнеру Си-Би-Есу. Није наведен узрок смрти.

Гасет је познат и по улози Вортигана из популарне серије видео-игара Half-Life и у бројним другим филмским продукцијама, укључујући Путовања са мојом тетком (1972), Насмејани полицајац (1973), Дубина (1977), Ајкула 3 (1983), Мој непријатељ (1985), серијалу филмова Гвоздени орао (1986—1995), Егзекутор (1989) заснованом на стрипу Панишер и Оловни војници (1991).

Госет је такође глумио у филмовима Backstairs At The White House, The Story Of Satchel Paige, Прича о Џозефини Бејкер (1991), за који је освојио Златни глобус.

Често се појављивао у бројним научнофантастичним и акционим филмовима. У младости се кратко бавио кошарком, а први пут је наступио у Бродвеју као тинејџер.

Гасет је поред Half-Life-а давао је глас у још неколико видео-игара. У анимираном серијалу Batman: The Animated Series из 2004. године, давао је глас Лусијусу Фоксу.

Последњу улогу одиграо је у музичком римејку Боја пурпура из 2023.

Такође је остварио запажену улогу у култном научнофантастичном филму Мој непријатељ (1985) као ванземаљац Џериба Шиган, заједно са Денисом Квејдом.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво