Преминуо Абдулах Сидран

Босанскохерцеговачки песник, писац и сценариста култних филмова Сећаш ли се Доли Бел и Отац на службеном путу Абдулах Сидран преминуо је данас у 80. години, преносе медији у БиХ.

Абдулах Сидран је неколико месеци био је у тешком здравственом стању.

Сидран је уређивао омладинске листове и часописе, предавачке трибине. До априла 1992. био је запослен на РТВ Сарајево, као "водећи драматург".

Шездесетих година прошлог века објављивао је песме и прозу, у генерацији младих књижевника коју често називају 'шездесетосмашком'.

За своје књиге поезије награђиван је књижевним и друштвеним признањима (Шестоаприлска награда града Сарајева, Годишња награда Удружења књижевника БиХ, Годишња награда Издавачког предузећа Свјетлост, Змајева награда).

У рату објављена, књига његове поезије ''Сарајевски табут'' награђена је признањем, Наградом слободе, ПЕН-центра Француске.

Избори из његове поезије, у преводу на немачки, француски, италијански, објављени су у Аустрији, Француској, Италији, а за италијанско, двојезично, издање, добио је награду "Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo".

Сценариста је филмова ''Сјећаш ли се Доли Бел" и ''Отац на службеном путу'', редитеља Емира Кустурице и Кудуз Адемира Кеновића. Био је члан Академије наука и уметности БиХ и мајсторски кандидат у шаху.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво