Читај ми!

Да ли је рођенданска торта Алберта од Монака довољно велика да прикрије све скандале

Принц Алберт од Монака прославио је 66. рођендан са грађанима који су се окупили да му пруже подршку после новог финансијског скандала који дрма кнежевину.

Четвртак је за монегашку кнежевску породицу био веома свечан.

Насмејани принц Алберт, његова супруга Шарлен и деветогодишњи близанци Жак и Габријела, поздрављали су грађане окупљене испред кнежевске палате, који су му певали рођенданску песму. Била је ту и шира породица, Албертове сестре и њихова деца, марширала је гарда, школска дечица су махала заставицама, а пао је и понеки пољубац међу супружницима, у инат гласинама да је њихов брак само фарса.

Са грађанима је подељена огромна црвено-бела рођенданска торта са националним симболима. Да ли је довољно велика да прикрије све скандале због којих је кнежевска породица често на насловним странама светских медија?

„Спонтано“ окупљање грађана за 66. рођендан принца подстакнуто је на друштвеним мрежама, а један од његових иницијатора, локални политичар и члан Националног савета, Френк Лобоно, како преноси Монако трибјун, образложио је да је принцу потребна подршка и јединство, „нарочито сада када је жртва болне издаје“.

Ко је то издао принца?

Лебоно очигледно мисли на Клода Палмера, кључара финансијских тајни и дугогодишњег рачуновођу кнежевске породице, још из времена владавине Албертовог оца, принца Ренијеа. Палмеро је био особа од највећег поверења, која је управљала банковним рачунима Грималдијевих, и јавним и тајним, човек задужен за осетљиве мисије, једном речју – најобавештенија особа у кнежевини, која је прошлог лета изненада остала без посла. После више од две деценије, Алберт му се захвалио на сарадњи.

Разлог –  анонимни портал објављивао је текстове са непотврђеним информацијама о финансијским малверзацијама људи блиских палати, међу којима је било и Палмерово име.

Палмеро није остао дужан. Не само да је тужио принца и тражио одштету од милион евра, него је и развезао језик и по француским медијима кренуо да открива оно што зна. А 67-годишња сива еминенција Монака је човек који превише зна. И све је педантно забележио у пет свезака са црним корицама.

 Шта је све открио администратор породичног имања? 

Да се кнежевска породица размеће новцем много више него што се претпостављало. Да принц има „момачки“ стан и тајне рачуне, за које му супруга не зна и са којих најчешће финансира „бивше“ и двоје ванбрачне деце коју има из претходних веза, те многе „тајне операције“ подмићивања полиције зарад добијања корисних информација или уклањања компромитујућих фотографија.

С друге стране, посебно расипна је Албертова супруга Шарлен, 46-годишња бивша јужноафричка пливачица, чији је годишњи додатак милион и по евра, али и њега дебело премашује. Милион евра је потрошила само за реновирање своје канцеларије и исто толико за двомесечно изнајмљивање виле на Корзици. Истовремено је као своје особље и дадиље ангажовала илегалне имигранте, којима је плаћала минималне дневнице. Њеном брату такође су исплаћиване стотине хиљада евра за кућу.  

Не баш мала сума издваја се и за свакодневне потребе Албертових сестара, Каролине и Стефани и њихових породица, по осамсто и деветсто хиљада евра годишње. Алберт је посебно болећив на сестре, а најновији скандал избио је после открића да је Каролининим синовима, Андреи и Пјеру Казирагију, омогућио да уђу у круг најбогатијих бизнисмена мале кнежевине, намештајући им тендере вредне педесетак милиона евра још кад су били у двадесетим годинама, а касније изградњу луксузног апартманског комплекса у близини престижног Казина у Монте Карлу. 

Руку на срце, и сам Палмеро је од почетка указивао Алберту да не омогућава сестрићима привилегије „преко везе“ и да би то могло скупо да га кошта. Пре свега у срозавању угледа кнежевине и породице Грималди.

Оно што целој причи о „човеку који је превише знао“ даје додатну димензију јесте и чињеница да, према проценама многих, иза портала који је објављивао иницијалне текстове, због којих је Албертов рачуновођа добио отказ, стоји монегашка „хоботница“,  мултимилијардер Патрис Пастор, који суверено влада царством луксузних некретнина, а Палмеро је својим пословним потезима такнуо тамо где се не дира.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво