Читај ми!

Глумац Иван Томашевић Жућа, после више од четири деценије уметничког рада, громогласним аплаузом испраћен у пензију

Громогласним аплаузом, јачим него икада, после 43 године рада, у пензију је отишао Иван Томашевић Жућа, првак драме Шабачког позоришта, писац и редитељ и оснивач позоришне сцене „Маска“. Остварио је више од 250 улога у позоришту, ТВ серијама и на филму, а мало је познато да је и изузетан сликар.

'Нисам као млад био сигуран да ћу се задржати у позоришту, а и родитељи су се надали да нећу' , каже уз осмех, после више од четири деценије уметничког рада, глумац Иван Томашевић. Ваљевац, данас више Шапчанин, каријеру је почео и одлазак у пензију обележио комадима редитеља Мишка Милојевића, и већ у првој представи добио награду за младог глумца.

„Био срећан и данас сам срећан што сам се бавио овим послом. Колика је то привилегија нас, глумаца да се на неки начин играмо људским животима, људским судбинама као психијатри, а да притом не доводимо у опасност своје пацијенте, своје ликове“, наглашава Иван Томашевић, глумац и редитељ.

Тешко је набројати Томашевићеве улоге, јер је осим позоришних играо и у италијанским, израелским и америчким филмовима. Данас је и омиљени лик са ТВ реклама.

За глуму, режију и целокупан допринос уметности сцене добио је око 50 награда и признања и радо се сећа сарадње са Александром Лукачем и невероватног успеха представа Пивара и Селектор.

„Мене је увек више интересовао процес рада, него резултат рада. Једноставно, ја сматрам да посао глумца на представи никада није завршен. После педесете, шездесете, стоте репризе може да се јави нека идеја, решење неког проблема који није могао да се реши раније и у томе је лепота овог посла“, додаје глумац.

Иван Томашевић омиљен је међу колегама које наглашавају и његове људске вредности.

„Један човек мира. Он је човек невероватне енергије. Он је злато које још није откривено. Та енергија и та способност да све чега се прихвати да уради, буде ‘вау‘, нешто је што не одликује многе у нашем послу“, сматра Ивица Клеменц, глумац, професор и редитељ.

Аутентичан доајен нашег глумишта, Иван Томашевић основао је пре двадесет година и своје позориште, сцену „Маска“, али познаваоци кажу, не би био то што јесте, да није животне и професионалне партнерке Анете, са којом је целина и синоним за реч љубав.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво