Читај ми!

Сада вреди као Ван Гог или Пикасо – после више од 50 година Полу Макартнију враћена гитара

Бас гитару „хефнер“ Пол Макартни је купио 1961. за 30 фунти. Последњи пут је виђена отприлике у време када су Битлси снимали албум "Let It Be".

„Хефнер“ израђен у облику виолине нестао је отприлике у време када су се „Битлси" разишли, али се сада поново појавио након „глобалне потраге“. Макартни је инструмент платио 30 фунти пре 63 године, што је еквивалентно вредности данашњих 800 фунти, преноси Гардијан.

Потрагу за проналажењем несталог баса „са линијама" виолине, немачке производње „хефнер 500/1", покренуо је пројекат „Лост бас“ прошле године, а 13. фебруара, један студент, поделио је фотографију инструмента на друштвеним мрежама уз тврњу да га је наследио али и да је враћен првобитном власнику.

„Од својих пријатеља и породице наследио сам овај предмет који је враћен Полу Макартнију“, објавио је на мрежи Икс.

„Виолинска гитара" као синоним за музичара

Макартнијев бас, који би сада могао да вреди чак 10 милиона фунти, постао је синоним за свестраног музичара током раног периода бенда. Купљена је у време када је, тада још непозната група, обилазила ноћне клубове у Хамбургу, у Немачкој, почетком 1960-их.

У саопштењу на Макартнијевој веб-страници се наводи: „Након лансирања прошлогодишњег `Лост бас` пројекта, Полова бас гитара `хефнер 500/1` из 1961, која је украдена 1972. године, враћена је. `Хефнер` је потврдио аутентичност гитаре и Пол је невероватно захвалан свима који су у акцију били укључени“.

Макартни је раније рекао да се „заљубио" у тај инструмент јер је, за разлику од многих електричних гитара, имао симетричан облик.

„За око 30 фунти пронашао сам овај `хефнеров бас` облика виолине. Мени, пошто сам леворук, деловао је мање чудно, иако је био симетричан. Када сам га купио, заљубио сам се у њега”, рекао је Макартни (81) који је на гитари свирао на наступима уживо између 1961. и 1963. године.

И из „Хефнера“ су помогли у потрази за инструментом, тако што је креирали хаштаг #tracingthebass, охрабрујући људе из целог света да помогну у проналажењу.

„Блиско сам сарађивао са тимом Пола Макартнија годинама, а када сам упознао Пола, разговарали смо о његовом првом `Хефнеровом` басу и о томе где би могао да буде данас. Пол ме је питао да му помогнем да пронађемо његов бас, и тако је кренуо `велики лов`“, изјавио је извршни директор „Хефнера“ Ник Вас.

Бренд „Хефнер“ је био Макартнијев избор током његове каријере и компанија велики део свог успеха дугује подршци члана Битлса. Поседује четири `хефнер` баса, и још свира један који му је поклонио произвођач.

Вас је додао и да се пронађени бас сада може ценити „као Ван Гог или Пикасо, него само као инструмент“.

Током година, низале су се различите теорије о томе шта се догодило са инструментом, како је нестао, да ли је, и одакле украден...

Последњи пут је виђен неколико дана пре него што су Макартни и његове колеге из бенда – Џон Ленон, Џорџ Харисон и Ринго Стар – одсвирали свој последњи наступ уживо са крова своје базе у лондонској улици Севил роу.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво