Читај ми!

Полиција истражује уклањање Бенксијевог рада у Пекаму као крађу вредног уметничког дела

Лондонска полиција покренула је истрагу након што су непознати починиоци украли саобраћајни знак у јужном делу Лондона, познатој четврти Пекам, на којем се налазило дело неухватљивог уличног уметника Бенксија.

Полиција истражује уклањање Бенксијевог рада у Пекаму као крађу вредног уметничког дела Полиција истражује уклањање Бенксијевог рада у Пекаму као крађу вредног уметничког дела

Бенкси је у објави на друштвеним мрежама у петак око поднева потврдио да је саобраћајни знак у Пекаму осликан са три авиона који подсећају на војне беспилотне летелице његово ауторско дело.

Али у року од сат времена непознати људи су дошли и скинули знак са Бенксијевим радом наочиглед пролазника који су све снимили и поделили на друштвеним мрежама.

На објављеним снимцима пролазници су у неверици посматрали двојица мушкараца како скидају знак на раскрсници улица Саутемптон и Комершал у Пекаму.

Полиција ово дело третира као крађу, а починиоци још нису ухапшени.

Један галериста у изјави за Би-Би-Си је рекао да би ово уметничко дело могло да вреди и до 575.000 евра.

Јасмин Али, заменица председника Савета Соутварка, наводи да има пуно поверење у полицију да ће дело бити пронађено.

„Овде се не ради само о саобраћајном знаку, то је уметничко дело које је тамо постављено за заједницу. То је улична уметност и то је намењено свима“, рекла је Алијева.

Из полиције наводе да је постављен нови саобраћајни знак због безбедности учесника у саобраћају, али и да моле све који имају информацију о инциденту или где се знак налази да им јаве.

Шта Бенкси поручује овим радом

Бенксијеви пратиоци на Инстаграму углавном су тумачили његов најновији рад као позив на прекид ватре у Појасу Газе након што је уметник потврдио аутентичност рада на својим друштвеним мрежама.

Сличан приказ дронова појавио се на зиду хотела у Витлејему у коме је Бенкси одсео 2017. године. Уметник је рекао како овај хотел има „најгори поглед од било ког хотела на свету“ – алудирајући на контроверзни израелски зид на Западној обали.

Професор Пол Гоф, проректор Универзитета уметности у Борнмуту, објаснио је да Бенксијев рад „увек игра на тој двосмислености“.

„Он ретко поставља своја дела на одређено место сасвим случајно“, додаје професор Гоф.

Улрих Бланш, стручњак за уличну уметност са Универзитета Хајделберг, рекао је да се Бенксијев рад који тера на размишљање обично доживљава као давање „политичке изјаве“.

Он верује да локација коју је одабрао у Пекаму указује на проблем глобалне трговине оружјем.

Али, иако ће овај Банксијев рад вредети стотине хиљада евра, професор истиче да можда неће бити тако једноставно пронаћи купца.

„Вреди доста новца", додао је проф. Бланш, али да ће онај ко је украо знак, због начина како је дошао до њега, тешко успети да га прода.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара