Читај ми!

Макс Бункер за РТС: Радим на новом стрипу, али не брините за „Алана Форда“ – јачи је него икад!

„Алана Форда“ је крајем шездесетих година осмислио Макс Бункер, писац текста и творац ликова које би после цртао Роберто Равиола, познатији као Магнус. „Алан Форд“ је стрип који је доживео изузетан успех у свету баш због социјалне сатире, ироничног односа према садржају шпијунских прича и њиховим јунацима.

Лучано Секи, алијас Макс Бункер, који је осмислио и дан-данас пише стрип Алан Форд, дочекао ме је у свом миланском студију реченицом да касним и да се он већ спремио да иде.

У Милану је био празник, ја нисам каснила, ту је дошло до неке забуне, али он је гунђао баш као Број Један, а искрено помало и подсећа на њега, што сам му и рекла. Ту се онако насмешио ивицом усана па чак и пристао на један селфи. Одлучио је да ипак он диктира правила снимања те да остане да седи. И ту није било много места за дискутовање.

С обзиром на чињеницу да скоро никада не даје интервјуе, Макс Бункер је направио изузетак. Питала сам га да ли је истина да ће се 2024. године завршити авантуре славног стрипа, како су то најавили многи италијански медији.

„Ма уопште није истина да Алан Форд више неће излазити и срећан сам што могу то да вам кажем. То је био неспоразум. Прославили смо 650 бројева који су до сада изашли и неко је рекао да ћу престати да пишем Алана Форда само зато јер сам рекао да радим на новом стрипу. Нећу престати док сам жив, а немам никакву намеру да идем у пензију иако имам 84. године. Шта бих радио у пензији, мој мозак супер функционише, у стању сам да напишем причу за два дана“, истиче Бункер.

Признаје, ипак да ће формат стрипа бити промењен јер је застарео.

„Знате, имамо велики проблем са папиром јер је поскупео. Кошта три пута више него раније и ми морамо да подигнемо цену стрипа а људи одмах почну да се буне и говоре: Јао који лопови, поскупели! Откривам вам да ће се тај Алан Форд звати Велики Алан Форд из два разлога, прво што ће имати велики формат, друго што је заиста постао Велики, одрастао је“, објашњава творац култног стрипа.

Ликови попут Броја Један, Боба Рока, Алана Форда, сер Оливера, Грунфа, Супер Хика и осталих успели су да се одрже више од 50 година. Након 80.000 исписаних страница Макс тражи новог цртача Алана Форда јер нам открива да му је овај садашњи потребан за нови пројекат.

„Стално пишем. Писао сам и пре него што сте ви дошли. То је нови стрип – Петра. За њега ми треба особа која је до сада цртала ликове Алана Форда, али мислим да сам нашао особу која ће на одличан начин наставити да црта омиљене јунаке. Алан Форд није у кризи, никада није ни био. Започео сам писање тог стрипа, а ја ћу га и завршити. Описујем реалност каква јесте, нема улепшавања! Не желим да се бавим неком позитивном страном. Моји ликови преживљавају праве драме. Ја улазим и у психолошка питања, постављам питање зашто је нешто такво, често пишем и о аутоуништењу. Не недостаје ни секса, корупције, политике, дроге, дакле реалност“, открива Бункер.

Максу Бункеру ни данас не недостаје идеја за нове авантуре својих ликова, иако је овај стрип 2019. године прославио 50 година постојања. На питање који му је од ликова из Алана Форда најомиљенији неће да одговори, као родитељ којег питају које му је дете најдраже.

„На то питање је немогуће одговорити. Ја имам троје деце и нема ту које ми је омиљено, сваког од њих бих истукао. Никад нисам волео математику и на тим часовима сам цртао и писао, са десет година. Не недостаје ми идеја за нове приче, имам страшну имагинацију. Могу да кажем да су ликови који носе причу Број Један и Боб Рок. Број Један има, не зна се колико има година, он је вечан а није као неки старац који не зна где се налази. Кад каже: ‘Аааа ја се сећам…’ сећа се неких праисторијских ствари. Бесмртан је, а и прави је шеф. Алан Форд је лепотан, Јеремија је хипохондар и тако даље“, каже Бункер.

Истиче и да му помоћ није потребна,

„Ми све радимо овде где се ви налазите, имамо машине за штампање, овде све настаје. Никада ми нико није помагао и то не желим ни да чујем! Све сам радим, тотално сам независан. Ја сам помогао многим особама које нису знале одакле да почну, мени помоћ није потребна“, додаје творац Алана Форда.

И док на питање зашто у стрипу нема мачака које он обожава у стварном животу, Макс Бункер ми одговара да је то зато што је мачка врло посебна животиња која воли живот у кући, око њих нема много обавеза али су врло усмерене саме на себе и истиче да је његов мачак Полдо веома симпатичан.

И док ми поклања специјални број Алана Форда са свим насловним странама које је потписао за мене, у торбу ми гура свој роман јер пише и криминалистичке романе, али под правим именом Лучано Секи и каже ми да га сакријем од секретарице.

Овај необични, генијални човек, иако нерадо признаје, ипак има све карактеристике Броја Један: помало је гунђало, оштар и директан и истински вођа велике породице Алана Форда.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије