Читај ми!

Кад севну краљевски трицепси – ко су фитнес краљице, буквално

Многе припаднице европских краљевских породица не крију своју одличну физичку форму. Напротив, уживају у томе да је покажу. Одабрали смо њих неколико које би буквално могле да понесу титулу „краљица" и у фитнесу. 

1. Шпанска краљица Летисија 

 Супруга шпанског краља Фелипеа VI на врху је наше листе фитнес дама. Отмено танушна и мршава, испод гардеробе крије (а најчешће не крије) врло мишићаву фигуру, без трунке сала, са „дефиницијом" на којој би јој позавидели и неки професионални боди-билдери. У својој 52. години, Летисија и даље има фигуру девојчице, танак струк, уске кукове и изразито мишићаве руке, што њени пратиоци на друштвеним мрежама не пропуштају да примете и најчешће похвале.

Очигледно поносна на своје тело, Летисија не пропушта да га и покаже, па често обуче хаљине без рукава, или са прорезима који откривају њене извајане абдоминалне мишиће или леђа. Током лета, када је у опуштенијем издању, слободно облачи шортсеве и мини-сукње, без страха да ће папараци на њеним ногама пронаћи трагове целулита или опуштене коже, јер тога – нема! Због тога се понекад нађе и на мети критика да је непримерено обучена за једну краљицу, али Летисија за то не мари.

Врхунски тонирано тело, наравно, није никаква случајност. Када су исхрана и вежбање у питању, она је екстремно дисциплинована. Понекад медији открију делове њене дневне рутине.

Свако јутро устаје у седам и упражњава специјалну технику тзв. Iyengar јоге, која није толико масовна, а која захтева прецизност и усклађеност, ритуал траје дуже, али посебно развија флексибилност, равнотежу и снагу.

Осим јоге, Летисија има и кардио тренинге, а вежба и са теговима, са персоналним тренером, нарочито руке и рамена, што се и примећује, јер је значајно мишићавија него пре двадесет година, када је јавност упознала вереницу шпанског престолонаследника.

Када је исхрана у питању, строг режим тек долази до изражаја, јер Летисија углавном једе намирнице медитеранског начина исхране и придржава се дијете доктора Периконеа, намењене не губитку килограма, него дуговечности и очувању младалачког изгледа.

Шта то подразумева? Наравно, пре свега, нема шећера, кафе, алкохола, ни газираних пића, нема хлеба, теста, пице. Има много омега-3 масних киселина, лососа пре свега, пастрмке, протеина, поврћа, коштуњавог воћа и здравих уља.

И после свега, како да не буде резултата!

2. Принцеза Викторија од Шведске  

 Шведска престолонаследница, 46-годишња принцеза Викторија налази се високо на нашој листи, не само због чињенице да се удала за свог фитнес тренера Данијела Вестлинга, са којим је у браку већ 13 година.

Када су у питању моћни трицепси и снажне руке, Викторија може да стане раме уз раме са краљицом Летисијом. То се могло видети и током недавне посете Лондону, када се на гала вечери појавила у хаљини без рукава, па су њене тониране руке изазвале много коментара на друштвеним мрежама.

За разлику од Летисије, Викторија не носи често гардеробу која много тога открива. Уосталом, у Шведској је много хладније него у Шпанији, па није ни чудо. Али, Викторија није ни тај тип. Најчешће носи одела са панталонама, или затворене хаљине и сукње.

Ипак, краљевски банкети и други свечани догађаји прилика су да обуче балске хаљине, које отварају руке, рамена и леђа, па њена фигура може више да дође до изражаја. 

Понекад у јавности освану и фотографије са летовања на којима се види да има савршено извајано тело.

А до њега Викторија није дошла без труда, чак и праве драме. У тинејџерским годинама имала је много муке да се избори са поремећајем у исхрани, о чему је и сама својевремено причала у документарној емисији. Притисци и стрес који је улога престолонаследнице изазвала код младе девојке, натерали су је да, попут принцезе Дајане, излаз пронађе у булимији. Са опаком болешћу успела је да се избори и тако што је, по савету лекара, отишла у теретану, а судбина је хтела да тамо, осим снажног и здравог тела, добије и – будућег мужа!

Но, то је већ за неку другу причу.

Престолонаследница и њен супруг не само да су велики поборници вежбања и физичких активности, него и на све начине покушавају да тај стил живота промовишу, подржавајући разне иницијативе и програме који настоје да децу и омладину одвоје од седења и "буљења" у екран и мотивишу их да изађу на ваздух и баве се спортом.

У многим од тих иницијатива и сами учествују са своје двоје деце и личним примером показују прави пут до здравог тела и духа.

3. Принцеза Шарлен од Монака 

 Као бивша професионална спортисткиња и олимпијска такмичарка, логично је да се на нашој листи заслужено нашла супруга принца Алберта од Монака. Импресивних широких рамена и дугих мишићавих руку, 45-годишња бивша јужноафричка пливачица атрактивношћу углавном баца у засенак остале даме, где год да се појави. А своју атлетску фигуру воли да истакне, носећи елегантне хаљине голих рамена или асиметричног кроја.

Захваљујући спорту, који је напустила 2007, према сопственом признању, стекла је дисциплину и јаку вољу, па је лекције које је научила током напорних тренинга још увек воде и у приватном животу и дневној рутини.

Шарлен је физички веома активна, а последњих година, поред многих обавеза које има као супруга монегашког суверена, кондицију углавном одржава тренинзима снаге и истезањима. Осим тога, много воли спортове на води, као начин забаве, па се, осим пливањем, често бави једрењем, али и бициклизмом на води, чак и у склопу своје фондације у Јужној Африци, промовише такмичења у том спорту.

Када је реч о исхрани, није фанатик, у смислу да се због ње прави посебан мени, углавном одабере од онога што је у понуди. А не сумњамо да на двору кнежевине има шта да се одабере.

Ипак, њен избор је више него здрав. Углавном је пескатеријанац, преферира рибу и свеже поврће и воће, и то оно које је домаће, узгајано на породичном имању у Монаку. Не једе процесуирану храну, али се не устеже ни да поједе понеки десерт, јер сматра да не треба бити превише рестриктиван према себи.

4. Кејт Мидлтон, принцеза од Велса

 Иако је и она већ загазила у пету деценију, на будућој британској краљици-пратиљи, супрузи престолонаследника Вилијама, године не остављају траг. Иста је – „витка, танка, као макарони", рекли би својевремено стихови једне песме. Њене врло затегнуте мишићаве ноге недавно су изазвале велику пажњу јавности, када су провириле испод црвеног атрактивног капута.

Кејт је прави спортски тип и воли да проводи време напољу. И није само маркетиншки потез када је видите често у спортској гардероби, шортсу, како игра тенис или рагби, бави се једрењем, трчи или вози бицикл. Овој мами троје мале деце енергије очигледно не мањка.

У паузи бављења децом и многобројних краљевских обавеза, кад год уграби време, посвети се некој физичкој активности. Не пропушта ни да скаче на трамполини с клинцима пре него што их одведе у школу. Редовно одлази у теретану и вежба без персоналног тренера. Воли да трчи, вози бицикл, скија, игра тенис, а велики је љубитељ и кросфита и јоге.

 Када је реч о исхрани, британски медији су често писали о њеној рутини. Дан почиње смутијем, а ако сте већ почели да се облизујете замишљајући слатки напитак од јагода или банана, грдно се варате. Кејтин смути садржи спирулине, мача чај, кељ, спанаћ, першун, римску салату и боровнице! Нимало наивно и случајно, јер знамо да све ове намирнице спадају у „суперхрану", тзв. sirtfood, за здравље, дуговечност и витку линију.

Кејт пије један смути ујутро и један током поподнева.

Према медијским писањима, принцеза од Велса наводно воли да сама кува и меси. Посебно да спрема печену пилетину, прави торте и колаче за децу. Колико често то заиста и чини, можемо само да претпоставимо. Ставите се на тренутак у њену кожу, па реците сами.

Занимљиво је да се испоставило да је на нашој листи фитнес краљица на првом месту најстарија, а на последњем најмлађа. И шта сте закључили? Шта чекате? Никад није касно.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије