Читај ми!

Кад се краљица поклони публици

Данска краљица Маргрете поклонила се публици на премијери балета „Снежна краљица" у Копенхагену, за који је лично радила сценографију и костиме.

Бајковити балет Снежна краљица отворио је синоћ божићну сезону у чувеном данском забавном парку Тиволи, трећем најстаријем забавном парку на свету.

Премијера је била посебна пре свега због тога што се на крају, заједно са осталим протагонистима, публици поклонила и особа која је навикла да се други поклањају њој - данска краљица Маргрете II.

Аплауз је заслужила не зато што данско жезло држи чврсто у рукама већ више од 50 година, него зато што је у овој представи била задужена за дизајнирање комплетне сценографије и костима.

Премијери је присуствовала и њена млађа сестра, грчка краљица Ана Марија са сином Филипосом.

Осамдесеттрогодишња Маргрете спада у ред ретких суверена који, осим што владају, имају и занимање. Одлична је сликарка и илустраторка и годинама се већ бави илустровањем књига и дизајном.

Њени цртежи коришћени су за данска издања Господара прстенова још 70 -их година прошлог века, али под псеудонимом Ингахилд Гратмер.

У међувремену је такође дизајнирала костиме за продукцију Народне приче Краљевског данског балета и за филм Питера Флинта Дивљи лабудови 2009. године.

Прошле године ју је Нетфликс ангажовао за сценографију и костиме играног филма Еренгард, рађеног према роману познате данске списатељице Карен Бликсен, чија је премијера била пре два месеца. 

Причу, чија је радња смештена у чудесно краљевство Бабенхаузен, режирао је прослављени дански режисер, оскаровац и добитник Златне палме, Бил Аугуст, а маштовити свет Бликсенове успешно је у филму својим креацијама дочарала данска краљица.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије