Читај ми!

Краљевско венчање у Уганди

Овог викенда доносимо вам слике раскошног краљевског венчања у Африци, где се оженио владар Бусога краљевства, једног од пет која постоје у Уганди.  

Иако је Европљанима релативно одскора позната, јер су први европски истраживачи у њу крочили тек средином 19. века, Уганда је живописна, културом богата, али и напаћена земља, чије се име најчешће везује за диктатора Идија Амина.

По уређењу је република, али унутар земље постоји пет традиционалних краљевина које имају културну аутономију.

Једна од њих је и Бусога, која је јуче добила нову краљицу. Краљ (Кјабазинга) 35-годишњи Вилијам Вилберфорс Кадумбула Надиопе Габула IV, оженио се својом изабраницом Џовијом Мутеси. Било је то прво краљевско венчање у Бусоги од 1956. године.

Раскошна церемонија окупила је више од 2.000 званица, представника власти, локалних политичара и уважених гостију из осталих краљевина, а у директном телевизијском преносу пратило га је десет милиона људи, наводе локални медији. 

Верски обред обављен је у англиканској цркви, а водио га је надбискуп Уганде, који није пропустио да нагласи да „брак треба да буде само између мушкарца и жене, а не између два мушкарца или две жене“.

Уганда је позната по својој нетолеранцији према ЛГБТ правима, а у марту ове године великом већином усвојен је и Антихомосексуални закон, који је био на мети критика у Америци, Канади и ЕУ.

Пред лепом краљицом сигурно ће стајати и захтеван задатак обезбеђивања бројног потомства Бусога краљевства. Уганда се годинама убраја у сам врх земаља са највишим природним прираштајем у свету, а према неким подацима на трећем је месту на тој листи.

недеља, 03. март 2024.
8° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво