Читај ми!

Канадски милионер Питер Најгард проглашен кривим за сексуалне нападе

Канадска порота прогласила је, након шестонедељног суђења, бившег модног могула Питера Најгарда кривим за сексуални напад.

Тужиоци су рекли пред судом у Торонту да је 82-годишњи Питер Најгард искористио свој положај да нападне пет жена у низу инцидената од касних 1980-их до 2005. године.

Најгард је негирао оптужбе, а његов адвокатски тим оптужио је жртве да све ово раде због финансијске добити.

Некадашњи модни могул проглашен је невиним по петој тачки за сексуални напад и једној тачки за присилно затварање.

Чинило се да Најгард није показивао емоције када је пресуда изречена.

Према тврдњама тужилаштва, Најгард је намамио жене – старости између 16 и 28 година у време инцидената – у приватну луксузну спаваћу собу у седишту своје фирме у Торонту.

Тужитељка Ана Сербан описујући просторију навела је да има „џиновски кревет, шанк и више врата која су без квака, али са аутоматским бравама које контролише Петер Најгард“.

Госпођа Сербан је рекла да би Најгард напао жене када би оне биле заробљене у просторији.

Током завршних речи раније ове недеље, тужиоци и Најгардов тим одбране имали су потпуно различите слике човека који се некада дружио са славним личностима и стајао на челу глобалне империје одеће.

Најгардов адвокат Брајан Гринспен рекао је поротницима да случај који су тужиоци представили почива на „ревизионистичкој историји“ изграђеној на „противречностима и инсинуацијама“, преносе канадски медији.

Такође је тврдио да су четири од пет жена, које су заједнички поднеле тужбу, биле мотивисане финансијском добити.

Током пет дана напетог сведочења и унакрсног испитивања током суђења, Најгард је рекао да никада није могао да се понаша „на такав начин“ и да се не сећа четири од пет жена, наводи Си-Би-Си.

Тужиоци су се у великој мери ослањали на доказе које су жене изнеле пред судом. Госпођа Сербан је оценила да порота „не би требало да има потешкоћа“ да прогласи Најгарда кривим и да су у доказима које су различите жене представиле суду описани „исти простор и исто понашање“ бившег могула.

„То пркоси случајности“, рекла је тужитељка.

Најгарду, за чију је имовину некада процењено да вреди 700 милиона долара, предстоји ново суђење у Монтреалу следеће године због сличних оптужби за напад и присилно затварање у Винипегу.

Када се ови кривични случајеви у Канади заврше, милионер ће бити изручен САД, где власти тврде да је учествовао у „деценијском обрасцу криминалног понашања“ који укључује најмање десетак жртава широм света. Најгард покушава да нађе правне начине да избегне то изручење.

Пресуде о кривици срушиле су углед Најгарда, који је некада био познат по дружењу са познатим личностима и политичарима на својим отменим имањима.

У фебруару 2020. поднио је оставку на место председника фирме „Најгард интернешенел“, непосредно пре него што је поднет захтев за банкрот након што су америчке власти извршиле рацију у њеном седишту у Њујорку.

У затвору је од хапшења у децембру исте године.

четвртак, 30. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије