Скадарлија добила ново обележје – откривен споменик Томи Здравковићу

Споменик српском кантаутору, уметнику и певачу народне музике Томи Здравковићу открили су данас у Скадарлији чланови његове породице заједно са градоначелником Београда Александром Шапићем и председником СДП Србије Расимом Љајићем.

Иницијативу за постављање споменика Расим Љајић је поднео пре тачно две године и два дана. Тада рекао да ће споменик бити симбол једне културе у једној земљи која је нестала управо 1991. године када је Тома преминуо, а да је Тома јединствена појава о чему говори и чињеница да су његове песме на једнак начин доживљаване од Триглава до Ђевђелије.

„Ово је споменик свим Бранкама, Данкама, Јеленама, Љиљанама, свим палмама на обали мора, свим проклетим недељама, кафанама, споменик свим Томиним песмама, тим временима, али и Томи Здравковићу као човеку”, нагласио је Љајић приликом откривања споменика.

Истакао је да откривени споменик слави најпре великог уметника, текстописца, ствараоца па тек онда певача, значајног за целу Србију, али и онај велики простор на коме је стварао.

Захвалио је и бившим и садашњим челницима Града Београда јер су, како је рекао, у једној транспарентној атмосфери помогли да се испуне све законске обавезе како би се реализовала иницијатива коју је подржало више хиљада грађана Београда, али и много оних широм Србије.

„Велика ми је част да за време свог мандата присуствујем овом важном догађају и за Београд и Србију. Тома је симбол једног времена, културе и душе српског народа. Број људи који се данас сакупио показује колико је Тома важан за Србију и дух српског народа који је он на себи својствен начин успевао да је пренесе кроз своје песме", рекао је Александар Шапић приликом откривања и додао да ће Скадарлија сасвим сигурно у будућности бити препозната као „Томина улица".

субота, 09. децембар 2023.
3° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу