Читај ми!

Четири деценије плесног покрета који је био синоним за Мајкла Џексона

Пре 40 година, Мајкл Џексон је у телевизијском студију подигао публику на ноге када је извео "moonwalk" у песми „Били Џин“. Мало је познато да га је пре тога увежбавао чак три године. Иако га није измислио, славни музичар је овај плесни корак довео до перфекције. "Мoonwalk" је синоним за Мајкла Џексона и један од симбола поп културе осамдесетих.

Мoonwalk или backslide, popping, диско или брејкденс, свакако, Мајкл Џексон је корак претворио у сопствени телесни аутограм. Његова суштина није у пренаглашеној физичкој акцији, већ у готово опсесивној контроли покрета, на начин на који кретање изгледа крајње лако.

„Тајна тог покрета је управо у том праху, Месечевом праху, у илузији да човек стоји у месту, а заправо се креће, иде као унпред, а заправо се креће уназад, он се буквално на енглеском зове 'клизећи корак уназад'. То је покрет који мало људи користи у кореографијама, већ се користи у подсећању на лик и дело Мајкла Џексона. Што се мене тиче, користио сам га више пута, али то није мој фах плесања“, каже плесач и кореограф Иван Милеуснић.

Иван Милеуснић, наш вишеструко награђивни плесач и кореограф сматра да је препознатљивост разлог што је у данашњој пракси постао референца.

Са друге стране, moonwalk су на сцени плесали многи. И Чарли Чаплин, кажу и Дејвид Боуви, Џефри Данијелс, Џејмс Браун.

Користили су га у филмовима, рекламама. Није му одолео ниједан жанр осим белог балета и високе уметности.

„Ми имамо своје законе, класични балет где је велика дисциплина, спада у најтеже, најзахтевније и тиме има своје оквире. Нема места за импровизацију. Неком иновацијом можемо да унапредимо класичан балет у смислу технике. Можда ће неко да искористи тај покрет у режијима и шоуима, али неће бити градиво у балету, јер је измишљен седамдесетих, а балет је отишао напред“, објашњава балетски уметник и кореограф Константин Костјуков додајући да никада покрет није назвао moonwalk, већ искључиво покрет Мајкла Џексона.

Костјуков, сматра да је, са друге стране, Џексонова заслуга за препознатљивост корака немерљива.

Немерљив је и утицај корака на поп културу, као и на друштво свих генерација, националности, родне и етничке припадности.

субота, 09. децембар 2023.
5° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу