Читај ми!

Колеге и пријатељи опраштају се од Јагоша Марковића

Редитељ Јагош Марковић преминуо је изненада у 58. години. Колеге, пријатељи, сарадници, поштоваоци опраштају се од цењеног уметника.

Вест о смрти позоришног редитеља Јагоша Марковића затекла је његове пријатеље, колеге, сараднике, позоришну публику. У порукама на друштвеним мрежама многи се опраштају од награђиваног уметника поручујући му колико им је значио његов рад.

Током каријере, Јагош Марковић режирао је у Народном позоришту у Београду најзначајније наслове светске и домаће класике, дела Молијера, Љубомира Симовића, Нушића, Јована Стерије Поповића, Еурипида, опере Росинија и Вердија.

Министарка културе Маја Гојковић упутила је саучешће породици преминулог редитеља и истакла да је са великом тугом примила вест о прераној смрти Јагоша Марковића, једног од најистакнутијих позоришних редитеља у нашој земљи и региону.

Свевременске и дуговечне представе које је режирао у Народном позоришту освајале су и освајају срца публике како у Србији, тако и на међународној сцени. Оставио је неизбрисив траг у нашем националном театру, али и у иностраним позориштима у којима је режирао десетине представа“, наводи министарка.

„Памтићемо га по ретком таленту, врхунском професионализму и безусловној љубави према позоришту коју је усађивао у сваку представу коју је режирао. Лик и дело Јагоша Марковића остаће да живи у срцима позоришних радника, позоришне публике и свих нас који смо имали част да га познајемо. Породици, пријатељима, колегама и поштоваоцима Јагоша Марковића упућујем најискреније саучешће. Нека му је вечна слава“, поручила је Маја Гојковић.

„Отишао је један од највећих, један од оних који нас је инспирисао и будио у нама оно најбоље. Отишао је баш вечерас, када је требало да одиграмо Сумрак богова, представу коју је режирао и која нам је обасјала пут нове ере БДП-а. Заувек наш један јединствени, непоновљиви Јагош“, наводи се на налогу Београдског драмског позоришта на Фејсбуку.

Немогуће је препричати емоције које је Јагош Народном позоришту Сомбор донео и дао, истиче се у поруци овог позоришта.

„Можемо га само памтити, чувати успомене и освешћивати колики је његов значај и утицај за оно што је Народно позориште Сомбор данас. Мирно море, мили наш Јагоше, нек ти миришу рузмарин и Медитеран“, опростиле су се колеге из сомборске позоришне куће.

Хрватско народно казалиште из Сплита, уз саучешће породици, наводи да је реч о једном од најистакнутијих позоришних редитеља читаве регије: „Преминуо је Јагош Марковић, редатељ који је снажан траг оставио у бројним казалиштима с којима је сурађивао, па тако и у ХНК Сплит гдје је 2014. поставио Молијерове Учене жене“.

Драматург Синиша Ковачевић опростио се од редитеља речима: „Мали растом, велику је сенку правио велики Јагош. Толико велику да се у њу склоне сви који и воле и живе позориште. Спавај са миром, покривен белим крилима, окружен пријатељима и јунацима којима си давао људска срца и у којима смо се препознавали.

Мира Адања Полак написала је на Твитеру да Марковића и његова одушевљења са којима је живео и радио неће заборавити. „Волела сам то наше пријатељство и путеве… Недостајаће пуно.

Од Јагоша Марковића опростили су се и глумци Даница Максимовић, Гордан Кичић, Иван Босиљчић, Стефан Бузуровић.

Глумица Вања Ејдус истакла је у изјави за Танјуг да је нас је напустио редитељ који је имао храброст да младим људима повери велике ствари и који је умео да препозна дар и да га подржи.

Са Марковићем, Вања Ејдус сарађивала је на представи Ожалошћена породица у Народном позоришту у Београду.

„Неухватљиви, неукротиви таленат, вечити дечак, радост, позориште само, надахнуће... то је Јагош. Мој први и најзначајнији редитељ. Неутешна сам и не могу да поверујем да нас је толико прерано напустио“, рекла је глумица.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару