Читај ми!

Коко Шанел – креаторка која је женама дала нов смисао слободе

Елеганцију мале црне хаљине, лепоту мушког кроја и блузу на пруге – можда никада не бисмо открили да није било Коко Шанел. Готово да не постоји особа која није чула за бренд „Шанел“ и жену која га је основала почетком прошлог века. А рођена је 19. августа 1883. године.

Игром судбине име које данас, када причамо о моди, не можемо а да не поменемо, добила је случајно. Шаснел је било њено право презиме, али грешком црквеног службеника у крштеницу Габријела је уписана Шанел. И можда је баш ово био знак да шта год ова Францускиња уради морало је бити другачије.

Са свега 11 година остаје без мајке, а убрзо и без оца. Имала је само 17. година када је у Паризу радила као кројачица, али истовремено пева и плеше у кабареу, где добија свој познати надимак Коко.

Многи за њу кажу да је била револуционар, борац за женска права, која је мења ток моде, ослободила је жене преуских корсета и дугих, гломазних сукњи.

„Једноставност је кључ истинске елеганције. Својом одећом дала сам женама нов смисао слободе. Одједном су могле пријатно да се осећају у свом телу, док су раније биле стегнуте различитим корсетима и појасевима“, говорила је Коко.

А да је прави модни револуционар показала је 1923. године када је на медитеранском мору мало више поцрнела, и започела још један тренд – сунчање.

Мислим да је она изумела сунчање. У то време, она је заправо, изумела све.“

Кристијан Диор је за њу рекао да је са црним џемпером и неколико редова бисера направила модну револуцију.

Не волим када људи причају о Шанел моди. Шанел је пре свега стил. Мода, видите, излази из моде. Стил је вечан.“

Волели су је многи – барони, војводе, руски композитори, богати наследници. Иако је рекла да се креирањем почела да се бави јер је њен живот био незанимљив, иако нама њен живот изгледа као из бајке.

понедељак, 03. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије