Читај ми!

Зашто принц Вилијам избегава да обуче килт

Старији син краља Чарлса носи нојево перје, празилук на глави, траке, машне и разне друге модне детаље предвиђене краљевским протоколима, али није наследио очев ентузијазам за традиционалну шкотску ношњу. Све прилике да обуче килт, у одраслом добу, принц Вилијам вешто је избегао.

Зашто принц Вилијам избегава да обуче килт Зашто принц Вилијам избегава да обуче килт

Мимо краљевских и војних церемонија, принц од Велса има тенденцију да носи плаве кошуље и лежерне памучне панталоне. Међутим, када то прилика налаже, ни нојево перје, машне, траке, па чак ни капа украшена празилуком до сада нису били неприхватљиви за принца.

Зато није јасно шта принц од Велса има против килтова.

Традиционалну мушку сукњу принц би требало да носи с обзиром на чињеницу да је наследио шкотске титуле војводе од Ротсеја, грофа од Керика, барона од Ренфруа, господара Острва. Уз све то је и престолонаследник Шкотске.

Упркост свему томе, принц Вилијам није виђен у јавности, у Шкотској, у традиционалној одећи још од детињства, што није прошло незапажено од стране кројача његовог оца, Шкотланђанина Џона Сагдена и власника модне компаније "Campbell’s of Beauly".

Било би нам драго да направимо килт и јакну за принца од Велса. Тако би се одржавала традиција и, посебно као господар Острва, било би то савршено средство за популаризацију традиционалне сукње шкотских висоравни, посебно код млађе генерације“, рекао је Сагден.

Занимљиво је да Вилијам није носио килт као одрасла особа, иако је то можда учинио приватно“, рекао је Џо Литл, главни уредник магазина Majesty.

Вилијам се не фотографише често у вишим деловима Шкотске.

Принца ретко виђамо у руралној Шкотској. Али чак и једно појављивање у килту у урбаном окружењу ућуткало би његове критичаре. Други би то, наравно, видели као пи-ар трик“, додао је Литл.

Ниједан принчев разлог за заобилажење овог одевног предмета није објављен у јавности. Ношење килта је опционо, за разлику од одеће и опреме у којима је виђан, а који подразумевају капу са перјем од белог ноја и црне чапље и подвезицу око леве потколенице.

Карирани килт, торбица од крзна или коже и специјалан sgian dubh бодеж који се носи у чарапи, веома су драгоцени детаљи шкотског наслеђа и са поносом се носе на многим венчањима и сличним свечаностима.

За своје венчање, принц Вилијам изабрао је свечану униформу ирске гарде. За крунисање оца, краља Чарлса, одабрао је униформу велшке гарде, која је имала беле машне и траке, метре тешких златних плетеница и већ поменути шешир украшен празилуком.

Могућност да носи килт, принц Вилијам пропустио је и када је дипломирао на Универзитету Сент Ендруз.

Насупрот томе, краљ Чарлс је одавно одушевљено пригрлио килт. И његова бака, покојна краљица Елизабета Друга, редовно је носила карирану одећу чим би прешла границу Шкотске.

Замак Балморал био је храм карираних шкотских дезена, између осталог, захваљујући теписима. Балморал тартан, који су носили чланови краљевске породице, наводно је дизајнирао принц Алберт за краљицу Викторију 1853. године.

Краљица је носила сукњу од Балморал тартана током свог последњег јавног појављивања.

Краљ Чарлс има велики број килтова, јакни, традиционалних кожних торбица и чарапа и користи сваку прилику да их носи док је у Шкотској.

Пре две године, краљ је наручио одећу од компаније "Campbell’s of Beauly", инсистирајући да сваки центиметар употребљеног материјала буде из Шкотске, укључујући дугмад од јеленског рога.

Сагден је недавно за Тајмс рекао да је Чарлс био веома избирљив и страствен у вези са израдом.

Посебно је нагласио да дугмад морају бити од шкотског јеленског рога. Он брине о детаљима. Заиста му је важно да промовише британске занате, чак и при најситнијим детаљима“, истакао је краљевски кројач Џон Сагден.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара