Читај ми!

Белгијски краљ слави јубилеј

Белгијски краљ Филип прославља јубилеј – десет година на трону. Двадесет први јул уједно је национални празник, Дан државности. 

Прва деценија на трону за белгијског краља Филипа и краљицу Матилду. 

Низом манифестација последњих дана обележава се јубилеј, а краљевска породица данас је присуствовала традиционалној Те deum божјој служби у катедрали Светих Михаила и Гудуле у Бриселу.

После тога, као и сваке године, одржана је војна парада, а престолонаследница Елизабета и њен брат Габријел заменили су своју свечану одећу војном униформом и промарширали у строју пред родитељима, а краљица Матилда није успела да задржи сузе.

Паради је присуствовала и краљева полусестра, принцеза Делфин, ванбрачна ћерка краља Алберта, која је тек пре три године стекла титулу, после дуге правне борбе да докаже ко јој је отац.

Краљ и краљица синоћ су били и на традиционалном уличном балу - концерту на једном од главних градских тргова у престоници, који се, уз присуство хиљада људи, већ 20. пут одржава уочи Дана државности. 

Сада 63-годишњи Филип постао је краљ на национални празник, 21. јула 2013, сат времена након што је ратификована абдикација његовог оца, краља Алберта.

Поводом јубилеја, најзначајнији музеји у престоници су овог викенда бесплатни за све посетиоце.

Краљевски двор је недавно објавио и нове официјелне портрете краљевског пара, на којима је, традиционално беспрекорно одевена краљица Матилда, посебно елегантна у балској хаљини боје вина и са чувеном дијамантском тијаром Девет провинција. Ову тијару је као свадбени поклон од народа Белгије 1926. добила Филипова бака, краљица Астрид. 

Краљевски пар има четворо деце, две ћерке и два сина, а трон ће наследити најстарија ћерка, 21-годишња крунска принцеза Елизабета.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара