Читај ми!

Преминуо сценариста и редитељ Срђан Кољевић

Сценариста и редитељ Срђан Кољевић преминуо је након дуге и тешке болести. Смрт Кољевића потврдила је Југословенска кинотека на својој Фејсбук страници.

Срђан Кољевић је био један од најнаграђиванијих сценариста у Србији и региону и вишеструки добитник признања за стваралаштво у области филмског сценарија.

Најпознатији је као редитељ и сценариста филмова Сиви камион црвене боје (2004) и Жена са сломљеним носем (2010). Рођен у Сарајеву, Кољевић је дипломирао драматургију на Факултету драмских уметности у Београду, где је предавао од 1999. године.

Кољевић је био сценариста филмова Наташа (2001), Кругови (2013) и филма и серије Бранио сам Младу Босну (2015), као и косценариста Кажи зашто ме остави (1993), Стршљен (1998), Небеска удица (2000), Клопка (2007) и других.

Његови редитељски деби Сиви камион црвене боје освојио је бројне међународне и домаће награде, док је Клопка била први српски филм у ужем избору за награду Оскар, а сценарио за римејк је откупљен у Холивуду.

Жена са сломљеним носем је освојила Гран при фестивала у Цириху и Фестивала европског филма у Лећеу, као и Награду публике у Монпељеу, док су Кругови, први српски филм приказан и награђен на фестивалу „Санденс“, а у Кану за сценарио добио награду Atelier.

Филм Бранио сам Младу Босну награђен је за најбољи сценарио на Фесту 2015. године.

До самог краја живота, осим што је неуморно радио као аутор, био је и посвећени професор на Факултету Драмских Уметности у Београду где је предавао филмски сценарио на катедри за драматургију, на којој је и сам дипломирао.

Радио је и као сарадник Југословенске кинотеке за међународне односе, али и као ментор на различитим европским радионицама где је предано помагао развој младих филмских аутора.

За собом је оставио две кћерке, велику породицу и живот посвећен филму и академском раду.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво