Читај ми!

Преминуо нобеловац Џон Б. Гудинаф проналазач литијум-јонске батерије

Амерички научник Џон Банистер Гудинаф, један од твораца литијум-јонске батерије и добитник Нобелове награде за хемију 2019. године, преминуо је у 101. години.

Џон Б. Гудинаф, професор на Универзитету Тексас у Остину, који је познат широм света по развоју литијум-јонске батерије, умро је месец дана уочи 102. рођендана. Гудинаф је био посвећен јавни службеник, омиљен ментор и бриљантан, али скроман проналазач, стоји у саопштењу Универзитера Тексас.

Његово откриће довело је до бежичне револуције и ставило електронске уређаје у руке људима широм света.

Притам Синг, студент професора Гудинафа, преминулог научника описао је као „дивну душу, великог хуманисту, човека чија су врата увек била отворена сваком за дискусију, савет и помоћ".

Након студија математике на Универзитету Јел, Џон Б. Гудинаф је током Другог светског рата служио као метеоролог у америчкој војсци.

Потом је студирао на Универзитету у Чикагу где је 1952. године стекао докторат из физике. Радио је на Масачусетском технолошком институт и Универзитету Оксфорд у Великој Британији. Од 1986. професор је на државном Универзитету Тексас у Остину.

Темељ литијум-јонске батерије постављен је током нафтне кризе седамдесетих. Стенли Витингам радио је на развоју енергетских технологија које се не ослањају на фосилна горива. Открио је титанијум дисулфид – енергијом богат материјал – који је користио за прављење катода у литијумским батеријама. Направио је аноду од литијума.

Професор Џон Б. Гудинаф установио је да би катода могла да буде унапређена уколико се направи од метал оксида, пре него од сулфида и искористио је 1980. године кобалт оксид да унапреди потенцијал литијумских батерија. Са Гудинафовом катодом као базом Акира Јошино направио је прву комерцијално исплативу литијум-јонску батерију 1985 године. Њихов проналазак је 2019. године награђен Нобеловом наградом за хемију.

Нобелов комитет је саопштио: „Литијум-јонске батерије користе се глобално да напајају преносиве електронске уређаје које користимо за комуникацију, посао, учење, слушање музике и потрагу за знањем."

Развојем литијум-јонских батерија дат је изузетно значајан допринос напретку уређаја који се користе у свакодневном животу. Лагана и моћна батерија која се може пунити користи се у мобилним телефонима, лаптоповима и електричним аутомобилима.

Међу бројним признањима, укључујући Нобелову награду, професор Гудинаф је био добитник Националне медаље за науку, Јапанске награде, Награда Чарлс Старк Дрејпер, медаље Бенџамин Френклин, награда Енрико Ферми, награда Роберт А. Велч, Коплијева медаља и многих других. Написао је неколико књига, укључујући аутобиографију под називом Witness to Grace, објављене 2008. године.

субота, 08. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије