Читај ми!

Папа Фрања први пут гостовао у телевизијској емисији

Папа Фрања је данас, у програму "А суа имађине", на телевизији РАИ 1, први пут гостовао у једној телевизијској емисији. Досадашња појављивања папе углавном су била у његовој резиденцији када би давао ексклузивне интервјуе малом броју новинара који прате Ватикан. Гостовање у програму који води Лорена Бјанкети, окружен и другим гостима, био је преседан. То је први пут да је један папа икада гостовао у једној ТВ емисији.

Папа Фрања је у РАИ студије стигао белом „фијату“. Седео је на предњем седишту и поздравио је особље италијанског Јавног сервиса, који су му узвратили аплаузом.

„Присуство папе Франческа у студијима РАИ-ја је историјски догађај за нас и пун је интензивног значења. Свети отац има ту моћ да дотакне срца свих нас, верника и оних који то нису, с обзиром на емпатију и снагу његових порука, те универзалних вредности попут мира, помагања слабијима, инклузивности. Заувек ћемо се сећати овог момента", изјавили су председница ТВ Раи Маринела Солди и генерални директор Роберто Серђо.

Папа је разговарао са гостима у студију који су говорили о својим животним причама у вези са губитком детета, о болу, насиљу у школи, рату.

„Треба да научимо да будемо саосећајни, да знамо да ‘помазимо‘ другога, само тако можемо бити ближи богу. Ко напада, вређа, малтретира слабијег може да буде наизглед јак, али је заправо поражена особа. Права победа је благост, а данас нас нико не учи да будемо благи. Треба да помогнемо младима љубављу и нежношћу", казао је папа Фрања.

Папа је додао да родитељи треба да се понашају на тај начин према деци, али и да знају да им постављају лимите и да их уче њима.

Ако родитељи све допуштају деци, ту нешто није у реду, нагласио је Папа.

Папа Фрања се дотакао и теме мира.

„То је прича стара колико и човечанство: уз мир се добија увек, можда се добија мало, али се добија. Уз рат се увек све губи", казао је папа. Говорио је о многим темама, али је подвукао да су најважнији близина, саосећајност и нежност.

Емисија је снимљена 27. маја, а емитована је данас.

среда, 04. октобар 2023.
19° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"