Читај ми!

Папа Фрања први пут гостовао у телевизијској емисији

Папа Фрања је данас, у програму "А суа имађине", на телевизији РАИ 1, први пут гостовао у једној телевизијској емисији. Досадашња појављивања папе углавном су била у његовој резиденцији када би давао ексклузивне интервјуе малом броју новинара који прате Ватикан. Гостовање у програму који води Лорена Бјанкети, окружен и другим гостима, био је преседан. То је први пут да је један папа икада гостовао у једној ТВ емисији.

Папа Фрања је у РАИ студије стигао белом „фијату“. Седео је на предњем седишту и поздравио је особље италијанског Јавног сервиса, који су му узвратили аплаузом.

„Присуство папе Франческа у студијима РАИ-ја је историјски догађај за нас и пун је интензивног значења. Свети отац има ту моћ да дотакне срца свих нас, верника и оних који то нису, с обзиром на емпатију и снагу његових порука, те универзалних вредности попут мира, помагања слабијима, инклузивности. Заувек ћемо се сећати овог момента", изјавили су председница ТВ Раи Маринела Солди и генерални директор Роберто Серђо.

Папа је разговарао са гостима у студију који су говорили о својим животним причама у вези са губитком детета, о болу, насиљу у школи, рату.

„Треба да научимо да будемо саосећајни, да знамо да ‘помазимо‘ другога, само тако можемо бити ближи богу. Ко напада, вређа, малтретира слабијег може да буде наизглед јак, али је заправо поражена особа. Права победа је благост, а данас нас нико не учи да будемо благи. Треба да помогнемо младима љубављу и нежношћу", казао је папа Фрања.

Папа је додао да родитељи треба да се понашају на тај начин према деци, али и да знају да им постављају лимите и да их уче њима.

Ако родитељи све допуштају деци, ту нешто није у реду, нагласио је Папа.

Папа Фрања се дотакао и теме мира.

„То је прича стара колико и човечанство: уз мир се добија увек, можда се добија мало, али се добија. Уз рат се увек све губи", казао је папа. Говорио је о многим темама, али је подвукао да су најважнији близина, саосећајност и нежност.

Емисија је снимљена 27. маја, а емитована је данас.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара