Читај ми!

Крунисан краљ Чарлс Трећи

У Лондону је крунисан краљ Чарлс Трећи. Он је 40. владајући монарх који је крунисан у Вестминстерској опатији од 1066. године.

Раскошни спектакл крунисања краља Чарлса и његове супруге Камиле много је више од позлаћених кочија и гостовања страних великодостојника. 

Велика Британија добила је новог монарха, краља Чарлса Трећег који је крунисан пред званицама у Вестминстерској опатији.

 

Минут после поднева по локалном времену Британије и 14 држава Комонвелта крунисале су новог краља. Крунисање је обављено у Вестминстерској опатији.

На церемонији крунисања у опатију је прво ушла краљица Камила, затим краљ Чарлс у пратњи престолонаследничког пара принца Вилијама и принцезе Кејт.

Њихове плаштове носили су пажеви, међу којима је био и унук краља Чарлса принц Џорџ, као и четворо унучића краљице Камиле.

Само крунисање састојало се из пет делова. Саму краљевску церемонију крунисања водио је надбискуп Кантерберијски Сер Џастин Велби.

Први пут су учествовале протестантске свештенице, као и представници других конфесија.

За саму церемонију је краљ Чарлс осим избора музике наручио 12 музичких дела међу којима је и Православно појење, у част свога оца принца Филипа.

У тренутку када је крунисање окончано, не само што су звонила звона Вестминстерске опатије око два минута, већ су на 11 локација широм Британије испаљени почасни плотуни.

Церемонији је присуствовало око 2.200 гостију из 203 државе света, крунисане главе и краљевске куће, са краљевском кућом Карађорђевића, принцом Александром и принцезом Катарином.

Саму процесију повратка у палату пратиће око 1.000 припадника свих британских војних снага, а затим ће се нови краљ појавити на балкону палате, где ће поред њега проћи 4.000 британских припадника војних снага, што се сматра највећом војном парадом у модерној историји ове земље.

Крунисање ће бити завршено традиционалним прелетом британске краљевске авијације изнад палате.

 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво