Читај ми!

Отишла је Бранка Веселиновић да на неком другом месту чува децу, старе и беспомоћне

Отишла је легенда српске глумачке сцене – Бранка Веселиновић. Иако је била најстарија глумица на свету, младалачка разиграност обележила је њен живот дуг 105 година. Бранка Веселиновић почиваће у Алеји заслужних грађана. Датум комеморације и сахране биће накнадно објављени.

Ја знам, дружино мила, да сам живот љубављу победила!

Преминула је Бранка Веселиновић. Али, ко ће у то да поверује?! Јер славила је Бранка и ми с њом, стоти рођендан. Славили смо живот јер је она доказ да је живот чудо. А овог хладног, али сунчаног фебруарског јутра, одлучила је да оде, у 105. години.

„Ја идем и даље, прекјуче сам била код пензионера на отвореном, за инвалиде. Јуче сам била у Савезу слепих, тамо смо прикупљали неке паре. Једноставно не седим. Имам енергију.“

Говорила је у стиху. Говорила је седам језика. Од 19. године волела је глуму, волела је глумца Млађу Веселиновића, са којим је основала Фонд за помоћ деци инвалидима, али и награду за најбољег глумца у њеном Југословенском драмском позоришту у којем је била од оснивања.

Последњу улогу је одиграла у Скупу Марина Држића, у режији Јагоша Марковића. Имала је 84 године.

„'У колико је проба?'. И сад ја опет са пијететом: 'Кад Вама одговара, ми ћемо се прилагодити, ових дана'. 'Ма, питам када је данас'. Ја не могу да верујем. Кажем у један. 'Хвала вам најлепше, видимо се'. Дошла је пре свих, елегантна. На додели Оскара нису тако елегантни глумци њеног доба. У тамном сакоу и панталонама, и скочила на сцену из партера! Са два пластична кука. Скочила!“, сећа се Јагош Марковић.

„Та радост живота, радост тренутка, нешто је што смо сви могли да научимо од ње, како се воли овај посао, како се воли живот упркос свему. Али је она упркос томе живела до краја са великим осмехом, радошћу и вером у боље сутра“, наглашава Гордан Кичић.

У опусу Бранке Веселиновић је више од сто улога, рад са најзначајнијим редитељима и награде: Стеријина за улогу Гине у Ожалошћеној породици, „Бранислав Нушић“ за животно дело, Вукова награда, Орден рада са златним венцем. Била је амбасадор Уницефа, била је добровољни ватрогасац са чином официра прве класе, била је саткана од најфинијег и најплеменитијег материјала.

Отишла је Бранка Веселиновић да на неком другом месту чува децу, старе и беспомоћне. Има ли још таквих?

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво