Тајна преписка – папа одржавао интензивно „пријатељство“ са женом

Папа Јован Павле II одржавао је близак однос са једном удатом женом, који је, судећи према писмима које ће данас у документарном филму приказати Би-Би-Си, трајао више од 30 година.

Иако аутор документарца не тврди да је папа са Пољакињом Аном Терезом Тимјењецком, филозофом и писцем, прекршио завет целибата, тон неких од писама које јој је писао указују на то да су осећања међу њима била интензивна, тврди Би-Би-Си.

Папа и Тимјењецка су заједно проводили одморе кампујући и скијајући, а заједно су одлазили и у шетње у природи.

У једном писму из септембра 1976. године, папа, који је тада још био кардинал Војтила, назива Тимјењецку „даром од Бога“.

„Драга моја Тереза", навео је бивши понтиф, додајући: „Пишеш ми о томе да си растрзана, али ја немам одговор на те речи".

У септембру исте године Војтила пише: „Још прошле године сам тражио одговор на речи - 'Ја ти припадам', и коначно, пре него што сам напустио Пољску, нашао сам начин - то је шкапулар (део одеће коју носе редовници у неким редовима у Католичкој цркви, а који је Војтила поклонио Тимјењецко)“.

„Прихватам и осећам те свугде, у свим ситуацијама, кад си близу, али и кад си далеко“, истакао је он.

Новинар Би-Би-Сија Едвард Стоуртон, који је аутор документарца, наводи да је у Националној библиотеци Пољске пронађено више од 350 писама, од којих прво датира из 1973. године, а последње неколико месеци пре његове смрти у априлу 2005. године.

„Рекао бих да су били више од пријатеља, али мање од љубавника“, закључио је Стоуртон.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије