Погинуо Џон Неш, нобеловац из „Блиставог ума“

Чувени математичар Џон Неш, добитник Нобелове награде чији живот је био инспирација за филм „Блистави ум“ погинуо је у саобраћајној несрећи, јавља станица Еј-Би-Си њуз.

У несрећи у Њу Џерзију, у којој је учествовало такси возило, погинули су професор Универзитета Принстон, 86-годишњи Џон Форбс Неш Млађи и његова супруга Алиша (82), пише NewJersey.com.

Брачни пар био је у таксију, а до несреће је дошло када је таксиста изгубио контролу над возилом и налетео на други аутомобил и заштитну ограду.

Према наводима полиције, таксиста је повређен, али је ван животне опасности. Возач другог возила није тешко повређен.

Џон Неш је каријеру провео на Принстону и Институту за технологију у Масачусетсу (МИТ).

Уживао је углед великог математичара, а Нобелову награду је добио 1994. године за достигнућа у области економије.

Осим Нобелове награде, 86-годишњи научник награђен је бројним признањима, између осталих Абеловом наградом и наградом која носи име Џона фон Нојмана.  

Филм Блистави ум, у којем је Расел Кроу играо главну улогу, за коју је освојио Оскара за најбољег глумца, описује дугогодишњу Нешову борбу са шизофренијом.

Аустралијски глумац је написао на Твитеру да је затечен вешћу о смрти нобеловца и његове супруге.

„Невероватан пар. Блистави умови, блистава срца“, навео је Кроу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије