Читај ми!

Обама прави пиво у (Белој) кући

Барак Обама је толики пивопија да је „натерао“ своје шефове кухиње да у Белој кући направе малу дестилерију и на тај начин постао први председник САД који у том здању себи прави пиво. Данас производи три врсте, што му је у политичкој каријери више помогло него одмогло – у време кампање га је повезало са бирачима и на неки начин их подсетило да његов ривал Мит Ромни, мормон, не пије!

Његови конзервативнији претходници се вероватно сада „окрећу у гробу“. Но, то нимало не умањује склоност Барака Обаме за домаћим пивом. Толику да га сам прави међу историјским зидовима Беле куће, пише Дејли мејл

Док и сам кроји историју света, Обама ће ући у историју овог чувеног здања као први председник који је свој мандат искористио и за то – да направи (микро)дестилерију у (Белој) кући.

Додуше, и Џорџ Вашингтон је правио пиво у склопу свог дома, али он никада није живео у Белој кући.

Ко је шеф, ко је главни мајстор који је првом тамнопутом председнику САД сачинио рецептуру у почетку није било познато – то име се крило.

Али се знало и на самој етикети је истакнуто да у ову популарну течност убацује мед из кошница из баште Беле куће. Значи, све домаће!

A онда су, кô гром из ведра неба, крајем октобра 2012, док је Барак имао кампању за реизбор у Ајови (где је, наравно, понео и пар кутија свог пива), обелодањени рецепти за два од три пива која стижу из најпознатијег вашингтонског дома.

И одмах су постали предмет фасцинације љубитеља пива широм света.

Саопштени су и сви детаљи о шефу кухиње Сему Касу, и подшефу Тафарију Кембелу, који стоје иза рецепата, као и процесу производње.

Kaс је својевремено признао да је почео то да ради са кућним прибором са прављење пива, а онда, посаветован од стране запослених у Белој кући који се и сами баве тим послом, много унапредио процес.

„Да будем искрен, били смо изненађени колико је пиво добро испало с обзиром на то да ниједан од нас никада није производио пиво“, искрен је био Кас на Твитеру.

Међутим, први човек САД је у почетку био на удару јавности због своје превелике жеље да прави и пије своје пиво – било је то пре више од две године.

И то када је позвао ратног хероја, наредника Дакоту Мејера који је у Авганистану спасао 36 живота, да попије (његово) пиво с њим пре уручивања највишег војног одликовања – Медаље части.

Такође, служено је и на Обаминој журки пред Супербоул.

Па ипак, идентификовање у народу као великог пивопије се, између осталог, показало касније као добар потез и једноставан начин за Обаму да се повеже са бирачима и, током кампање послужи као не тако суптилан подсетник да његов републикански ривал Мит Ромни, мормон, не пије.