Ципеле или справе за мучење?

Искренут чланак, покидани лигаменти, болови у стопалима... Ципеле које смо имали прилике да видимо на модним ревијама појединих дизајнера гарантују здравствене проблеме. Да ли смо, упркос томе, спремни да их прихватимо као модни тренд?

Жене су спремне свашта да истрпе, све зарад лепоте. То није ништа ново, али се поставља питање: где је граница? И: шта је заиста лепо?

Високе потпетице, колико год жене покушавале да убеде себе у супротно, нису удобне.

Све преко пет центиметара изазива напор за стопала и листове, а ношење ципела са потпетицом вишом од десет центиметара може да се окарактерише као велика жртва у име моде.

Међутим, ципеле које су се појавиле у последње две сезоне, излазе из оквира свега до сада виђеног. Бар када је реч о модним трендовима у последња два века.

Оригигиналност је увек била на цени у свету високе моде, можда и више него „употребљивост".

Многе ствари које виђамо на модним пистама тешко да бисмо оденули за излазак на улицу, али бар нису опасне по здравље.

Ипак, оно што смо у скорије време имали прилике да видимо на модним ревијама Александра Меквина и модне куће „Нина Ричи" или, нешто раније, Вивијен Вествуд, не спада у категорију „безбедне" обуће.

Истини за вољу, поједине жене се за сада успешно носе и са изазовима те врсте.

Америчка певачица Лејди Гага изјавила је недавно да ни по коју цену не би прошетала улицом или сценом у равним ципелама.

Спремни смо да јој поверујемо, јер је у последњих годину дана нико није видео у „нормалној" обући.

Највише пажње привукла је сада већ чувеним „армадиљо" ципелама Александра Меквина, које је носила у споту за песму "Bad Romance". Потпетица је висока целих 30 центиметара.

Ђорђо Армани, познат по одмерености и минималистичком стилу, специјално за њу је дизајнирао хаљину и ципеле које је носила на додели „Греми" награда. Цела одевна комбинација је веома личила на Лејди Гагу, а нимало на Арманија...

Екстравагантне креације које носи популарна певачице могу да се прихвате као део костима, односно, као нешто што није за улицу ни за „обичне смртнике".

Проблем је у томе што је све више жена спремно да озбиљно угрози своје здравље, носећи вртоглаво високе потпетице и платформе у свакодневним приликама.

Хал Рубинстајн, модни уредник америчког магазина "InStyle" има веома једноставан рецепт како да одредите на којој висини треба да се зауставите.

„Уколико високе потпетице чине да се осећате секси и самоуверено треба да их обујете. Али, уколико вас муче толико да сваки час пожелите да се изујете, немојте да их носите. Зашто бисте носили одећу и обућу која чини да се осећате измучено?"

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара