Килт као инспирација

Чувене шкотске „сукње за мушкарце", као и карирани штоф од којег су направљени, тартан, вечита су инспирација модних креатора. Једном годишње, у Њујорку се одржава добротворна модна ревија на којој се приказују маштовито креирани килтови, али и остали одевни предмети сачињени од тартана.

Сер Шон Конери и његова супруга били су домаћини овогодишње, осме по реду, добротворне модне ревије под називом "Dressed to Kilt".

Назив, настао као игра речи од израза "Dressed to Kill"(Обучен(а) да убије), јасно означава тему модне ревије - килтови у свим варијантама.

Поред килтова, вечита инспирација модних креатора је и тартан, штоф од којег су направљене легендарне шкотске „сукње за мушкарце", па су приказани и модели за даме сачињени од тог материјала.

Ревија "Dressed to Kilt" је организована у оквиру Недеље шкотске културе, која се увек одржава у седмици која обухвата 6. април - Дан тартана.

Дан тартана је традиционални празник којим се слави Шкотска, њени људи, културно и историјско наслеђе.

Сваке године се на ревији, у улози манекена, појављују познате личности, како оне шкотског порекла, тако и оне које које желе да се осећају шкотски, бар током једне вечери.

Тако су пистом прошетали шкотски глумац на привременом раду у САД, Ален Каминг, затим амерички глумац шкотског порекла Кајл Меклахлан, канадски комичар Мајк Мајерс, глумци Сем Вотерстон и Метју Модин, ТВ водитељ Ал Рокер.

Лепши пол су, поред актуелне Мис Шкотске Кетрин Браун, представљале рокерка Џоан Џет, кантри певачица Кели Пиклер и ријалити шоу звезда Кели Бенсимон.

Намера организатора ове, сада већ традиционалне манифестације јесте да споје лепо и корисно, да славе шкотску културу, а да прикупљен новац проследе у хуманитарне сврхе.

Овогодишњи приход ће, преко организације „Пријатељи Шкотске" коју је основао Шон Конери, бити усмерен у два удружења ратних војних ветерана, од којих је једно у САД, а друго у постојбини легендарног глумца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се