Тајна хармоније боја

Један од најчешћих проблема који се јавља приликом одабира гардеробе је правилно комбиновање боја. Да ли ће се плава блуза слагати са наранџастом сукњом? Одговор је не, али како то да знамо?

Малобројни срећници имају способност да просто осете које нијансе одеће чине савршену хармонију, али има и оних који ни под каквим условима не успеју да добију комбинацију одевних предмета која прија оку.

Концепт уклапања боја је у ствари веома једноставан - одређене комбинације или ублажавају или истичу доминантну боју.

Правила комбиновања базирана су на кругу боја, то јест графичкој презентацији формирања боја. Стручњаци тврде да када схватимо круг боја, комбиновање и слагање боја у пријатне призоре постаје веома лако.

Свака боја може се разложити на комбинацију две или три примарне, то јест основне боје. Осим тога изузетно је важно да ли су у питању светлије или тамније нијансе јер ће од тога зависити примат одређене боје у добитној комбинацији.

Основне боје су плава, жута и црвена. Посветљивањем или затамњивањем добијају се светлорозе, сунцокрет жута, беж... Даље, мешањем ових боја настају све остале.

Две основне боје помешане у истом односу дају секундарну боју, тако се мешањем плаве и црвене добија љубичаста, плаве и жуте зелена, а жуте и црвене наранџаста.

Терцијарне боје настају мешањем секундарне боје са неком од њених изворних боја. На пример, зелена се може помешати са плавом или жутом и тада настају плавозелена или жутозелена.

Потамњивањем и посветљивањем основних и изведених боја могуће је добити све боје и нијансе које постоје.

Познавање распореда боја на валерском кругу помаже много при слагању боја када је гардероба у питању.

Када разумемо односе међу бојама, лакше је одредити колико ће се добро уклапати две нијансе када се нађу заједно.

Примарна и секундарна боја које се на кругу налазе једна поред друге називају се аналогним (плава је аналогна зеленој и љубичастој, црвена наранџастој и љубичастој, а жута зеленој и наранџастој).

То је веома корисно знати јер се аналогне боје најчешће веома лепо слажу и ублажавају се међусобно.

Са друге стране, примарне и секундарне боје које се налазе једна насупрот другој на кругу називају се комплементарним. На пример, плава и наранџаста су комплементарне, љубичаста и жута, али и црвена и зелена.

Комплементарна боја свог „парњака" истиче и чини га јаркијим.

Пример доброг слагања боја је комбинација аналогних боја али уколико су сличних интензитета.

Стручњаци комбинацију одевних предмета у комплементарним бојама препоручују само уколико је циљ провокација. Ипак, то може бити веома пипав посао јер одређене нијансе никако неће добро „ићи" заједно.

Идеја уклапања боја када је гардероба у питању је да се оне међусобно допуњују, истичу једна другу и пријају оку.

Пратећи правла круга добићете складније „комплете", а резултат ће бити и ваш бољи изглед у којој год ситуацији да се нађете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара