Читај ми!

Мини-сукња се враћа у моду, да ли су пред нама боља времена

Када су добра времена на видику сукње се скраћују. За све оне који верују у ову легенду, прогнозе са париских модних писта најављују да су пред нама боља времена и да је најгоре од ковида прошло.

Карла Бруни Саркози, бивша прва дама Француске носила је мини-хаљину украшену бисерима на модној ревији у Паризу којој је присуствовало 6.000 посетилаца, а којом је прослављена десета годишњица рада дизајнера Оливијеа Рустена у кући „Балмен“ на Недељи моде у Паризу.

Модели модне куће „Сен Лорен" које су прошетале пистом испод Ајфелове куле у сутон, носиле су блејзере уместо хаљине који су досезали до половине бутина, уз најлон чарапе и ципеле са платформом и високом штиклом.

Чувена кућа „Алаја“, на модној писти под вођством белгијског дизајнера Питера Мулијера, четири године након смрти свог оснивача, Азедина Алаја, оживела је звонасте мини-сукње по којима је ова кућа позната – овог пута у комплету са дуксевима.

Такође, на тераси поред реке најновијег градског ресторана „Лe ту Пари“ (Le Tout-Paris) на врху реновиране робне куће „Ла Самаритен“ број дама у мини-сукњама далеко надмашујe оне са сукњама испод колена.

На језику моде, мини је шифра за самопоуздање и оптимизам. Британска дизајнерка Мери Квант, заслужна за изум мини-сукње и „врућих панталона” шездесетих година, касније је приметила да „кад се осврнем на одећу коју сам тада дизајнирала, прилично је јасно да је она наговештавала добро расположење ... Славила је младост, живот и оптимизам“. У интервјуу за часопис Вог 1995. године, она се сетила да су њене мини-сукње „имале неку врсту 'гледај у мене' квалитета. Поручивале су 'живот је сјајан'“.

Енергија оптимизма коју носи мини-мода као да је неки талисман веровања да је најгоре од пандемије прошло. Светска модна интернет продавница „Лист“ извештава да је број претрага „мини-сукња“ порастао за 76 одсто у односу на претходни квартал.

Културни помак ка свеобухватнијој дефиницији лепоте значи да мини-сукња више није резервисана само за младе и витке. На „Балменовој“ ревији у мини-хаљинама су се појавиле Мила Јововић (45) и манекенка Наоми Кембел (51), као и 53-годишња Карла Бруни Саркози.

Женски дизајнерски двојац из „Отолингера“, са седиштем у Берлину, који се такође представио на Недељи моде у Паризу, показао је своје мини-хаљине и на, такозваним, плус-сајз моделима.

Мини-сукња говори о носталгији за безбрижним оптимизмом једноставнијих времена пре пандемије, пре узбуне због климатских промена. Чисте, равне линије мини-сукњи које доминирају модним пистама ове сезоне директно асоцирају на живахни елан шездесетих. Дречаве мини-хаљинице које је „Диор“ представио на овонедељној Недељи моде у Паризу, биле су директан омаж колекцији Марка Боана из 1961. године.

Комплети са мини-сукњом су прескочили скоро читаву генерацију од када су последњи пут били у моди деведесетих и враћају се на велика врата – само овог пута је сукња мања од сакоа.

Винтиџ шанел костим који је оденула поп звезда Оливија Родриго приликом посете Белој кући у знак подршке вакцинацији, део је поновног појављивања мини-сукњи у неким од најпрестижнијих модних кућа у Паризу. Модни бренд „Скјапарели“ чији модели су виђени на Лејди Гаги током инаугурације Џоа Бајдена, на Бели Хадид на црвеном тепиху на Канском фестивалу и на Карди Би у првом реду на Недељи моде, у својој тренутној колекцији има два једнобојна одела са мини-сукњама, а нешто слично је представио и „Ланвин“ још у јуну.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво